Teken verwijderen met een pincet

Heel populair zijn de tekentangen waarmee je een teek kunt verwijderen. Als je zo’n tekenpen echter niet bij je hebt, zal je moeten zoeken naar andere oplossingen. Je kunt ook teken verwijderen met een pincet. In dit artikel leggen wij uit hoe je dit doet.

Soms werkt een pincet makkelijker

Het nadeel van een tekenpincet is dat ze vaak van plastic zijn. Soms is het lastig om de tangetjes goed dicht te knijpen tussen de kop van de teek en de huid, terwijl je de tekentang ook moet draaien en trekken om de teek veilig te verwijderen. Dit is soms makkelijker met een goede pincet.

Teken verwijderen met een pincet: doe het op deze manier

De pincet waarmee je het best een teek verwijdert is lang, smal en heeft een scherpe punt. Omdat de punt lang en smal is kun je deze goed plaatsen tussen het tekenkopje en de huid waar hij zich heeft vastgebeten. Houd de pincet horizontaal en vlak tegen de huid en trek dan rustig de teek naar boven. Zo komt de teek heelhuids uit de huid. Dit betekent dat er niets in de wond achterblijft. Dat is belangrijk, want als een deel van de teek achterblijft, kun je een infectie of ziekte oplopen. Reinig de wond met een ontsmettingsmiddel en je hebt een lastig klusje geklaard.

Vergeet de pincet niet te ontsmetten

Vergeet niet om ook na het teken verwijderen met een pincet het pincet te ontsmetten voor die weer de EHBO koffer in kan. Markeer ook even de plaats van de tekenbeet zodat je die in de gaten kunt houden. Wordt de plek na een dag of drie rood en verandert deze dan van kleur in bijvoorbeeld geelachtig of blauwrood? Krijgt de plek een ronde vlek of cirkel of houden de verkleuringen langer dan één week aan? Bel dan even je huisarts voor een afspraak.

Leer effectief behandelen

Vind je het ook zo geruststellend als je van tevoren weet wat je in diverse (nood)situaties kunt verwachten en doen? Kom dan naar een van onze 12 cursuslocaties voor een EHBO of BHVcursus. Je kunt je online inschrijven en een voor jou prettig tijdstip uitkiezen. ARBO centrum heet je van harte welkom. Ben je op zoek naar een goede tekenpen, kijk dan eens in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou