Reachtruck voordelen en nadelen

Gebruik je een heftruck of een reachtruck? In veel bedrijven worden ze allebei gebruikt. In net zoveel bedrijven is er echter een duidelijke voorkeur voor de een of de ander. Kun je het beste kiezen voor een reachtruck? Of toch voor een heftruck? Wat zijn de reachtruck voor- en nadelen?

De voor- en nadelen

Zoals elk voertuig heeft ook een reachtruck voordelen en nadelen. Het is goed om deze te kennen. Zeker wanneer je nog niet zeker weet of je liever een reachtruck of een heftruck gebruikt. Wij zetten de voor- en nadelen van een reachtruck voor je op een rijtje.

Voordeel: wendbaarheid

Een reachtruck is ten opzichte van een heftruck zeer wendbaar. Niet alleen vanwege zijn compacte formaat, maar ook omdat hij beschikt over een centraal achterwiel. Dit zorgt voor een korte draaicirkel. Hierdoor is een reachtruck handig voor gebruik in kleine ruimtes.

Voordeel: overzicht

Rijden met een reachtruck is overzichtelijk. Je zit namelijk niet tegen de lading aan te kijken. De lading bevindt zich niet recht voor je, maar je zit 90 graden gedraaid. Zo heb je een uitstekend zicht rondom.

Voordeel: afmetingen

Met de mast ingeschoven is een reachtruck amper groter dan een flinke EPT/stapelaar. Omdat de mast recht omhoog uitschuift, blijft de reachtruck zeer compact. Dit maakt hem (samen met de wendbaarheid) geschikt voor toepassing in zeer smalle gangpaden waar bijvoorbeeld een heftruck niet kan komen.

Nadeel: niet voor buiten

Reachtrucks zijn bedoeld voor gebruik binnen. Voor buitengebruik zijn zij niet geschikt. Vanwege hun besturing, maar vooral vanwege het feit dat de meeste reachtrucks massieve banden hebben.

Nadeel: stabiliteit

Zowel qua rijden als qua heffen biedt de reachtruck iets minder stabiliteit dan een heftruck. Omdat de reachtruck maar één wiel op de achteras heeft, is er een hoger risico op kantelen. Ook tijdens het (hoog) heffen van ladingen is een reachtruck iets minder stabiel. In tegenstelling tot de heftruck heeft een reachtruck vaak geen extra contragewicht. De truck zelf is het contragewicht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou