Ontruimingsoefening wetgeving

Hoe zit het met de ontruimingsoefening wetgeving? Is er wetgeving hierover en is het houden van een ontruimingsoefening verplicht? Het antwoord lijkt misschien simpel, want het is niet wettelijk vastgelegd dat bedrijven ontruimingsoefeningen moeten houden. Toch kun je een ontruimingsoefening het beste als verplicht beschouwen. Wij leggen je uit waarom.

Geen specifieke ontruimingsoefening wetgeving die het verplicht stelt, toch doen

Er is dus geen specifieke wetgeving omtrent ontruimingsoefeningen. Toch zien wij het houden van een periodieke ontruimingsoefening als plicht. Om een aantal redenen. Allereerst is het zo dat de wet werkgevers wel verplicht om voor hun werknemers te zorgen voor de best mogelijke arbeidsomstandigheden en veiligheid. Nu dien je dit te interpreteren naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Maar valt een ontruimingsoefening daar niet onder?

 

Wanneer er ontruimd moet worden, betekent dit dat er sprake is van een (mogelijk) ernstige situatie. Denk aan brand of het ontsnappen van een gevaarlijke stof. Een goede werkgever zorgt goed voor de werknemers. Vanuit dat standpunt is het toch belangrijk om een ontruiming minimaal één keer per jaar te oefenen? Dit verhoogt de kans op een succesvolle evacuatie zonder letsel.

 

De tweede reden waarom je ondanks de gebrekkige ontruimingsoefening wetgeving een oefening toch als verplicht zou kunnen zien, heeft te maken met de verzekering. Stel dat er brand uitbreekt en er schade wordt geleden, dan wordt de verzekering ingeschakeld. De verzekering zal vast willen stellen of er voldoende aan preventie is gedaan en of er goed is gehandeld. Blijkt dat je niet aan kunt tonen dat er voldoende geoefend is met ontruimen, dan zou het zomaar kunnen dat er problemen met de verzekering optreden.

Houd minimaal jaarlijks een oefening

Ons advies: beschouw een ontruimingsoefening als verplichte kost en houd minimaal jaarlijks een oefening. ARBO centrum kan je daarbij helpen. Onze specialisten kunnen samen met jou een ontruimingsoefening opzetten, uitvoeren en evalueren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.