Moet een werkgever handschoenen vergoeden?

Persoonlijke beschermingsmiddelen dragen bij aan een veilige werkomgeving. Door het dragen van deze beschermingsmiddelen wordt de kans op letsel bij een ongeval een stuk minder.

 

Veiligheidshandschoenen vallen onder persoonlijke beschermingsmiddelen. Moet een werkgever handschoenen vergoeden, of draai je zelf voor de kosten op?

 

 

Zijn veiligheidshandschoenen in jouw bedrijf of organisatie verplicht, dan worden deze in de regel vergoed door je werkgever. Werkgevers zijn namelijk verplicht om medewerkers de middelen ter beschikking te stellen die zij nodig hebben om veilig te kunnen werken.

 

Maar zelfs als deze verplichting er niet is, dan is het belangrijk om handschoenen te dragen als je handen tijdens het werk gevaar lopen. Want je handen zijn kwetsbaar. De meeste bedrijfsongevallen zijn ongevallen met handen.

 

Om het dragen van handschoenen aan te moedigen en medewerkers hieraan te herinneren, is het verstandig om stickers of borden met een indicatie duidelijk in het zicht te hangen op plekken waar het dragen verplicht is of wordt geadviseerd.

Welke werkhandschoenen heb ik nodig?

Er zijn veel soorten werkhandschoenen. En iedere soort is ontwikkeld voor een bepaald gebruik.

Werkhandschoenen die gedragen worden tijdens het werken met chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen hebben hele andere eisen dan werkhandschoenen die worden gedragen tijdens de bouw of tijdens het werken met machines.

Het is belangrijk om te weten dat werkhandschoenen worden voorzien van een classificatie op een schaal van 0 tot 5.

Het cijfer geeft de mate van bescherming aan. Werkgevers of opdrachtgevers hebben de verantwoordelijkheid om medewerkers te laten weten welk type bescherming nodig is. Want het is erg belangrijk om de juiste werkhandschoenen te dragen.

  • Werk je bijvoorbeeld met chemicaliën, dan werk je met chemisch bestendige handschoenen.
  • Maar ben je lasser? Dan gebruik je hittebestendige handschoenen.
  • En werk je in de bouw of in een magazijn? Of ben je misschien stratenmaker? Dan kunnen je handen pijn gaan doen tijdens het werk. Gebruik dan onze Safe Worker SW85 handschoenen.

Je leest het. Er zijn veel handschoenen voor veel werksituaties. Wil jij weten welke handschoen het beste past bij jouw situatie? In onze webshop vind je een overzicht van alle beschikbare werkhandschoenen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat is een ruimzichtbril?

Wat is een ruimzichtbril? Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn essentieel om veiligheid en bescherming op de werkplek te garanderen. Een belangrijk onderdeel van PBM zijn oogbeschermingsmiddelen,

Lees verder »