Mijn rookmelder blijft piepen. Wat kan ik doen?

Blijft jouw rookmelder piepen? Dat is vervelend. En niet de bedoeling, tenzij er brand is, natuurlijk. Er kunnen eigenlijk maar drie redenen zijn waarom een rookmelder blijft piepen:

  1. Er is brand
  2. De batterijen zijn bijna leeg
  3. Het betreft een valse melding


Een rookmelder die maar blijft piepen is in ieder geval een signaal om in actie te komen. Hoe lang blijft een rookmelder piepen? En wat kan je eraan doen?

1. Bij brand

Als een rookmelder rook detecteert gaat deze piepen. En de rookmelder blijft net zolang piepen tot het niet meer nodig is. Dit kan twee oorzaken hebben. Of er is geen rook meer of de rookmelder is uitgezet. Dat de rookmelder blijft piepen zolang er rook is, is niet voor niets. Het is de bedoeling van de rookmelder dat je wordt gewaarschuwd. Er is gevaar. En zeker als je slaapt is dit van belang Het harde geluid van de rookmelder maakt je onmiddellijk wakker. Het geluid van een rookmelder is dermate hard dat als jij niet thuis bent, de buren waarschijnlijk ook worden gealarmeerd.

2. Lege batterij

Is de batterij bijna leeg van de rookmelder? Dan zal de rookmelder net zolang blijven piepen tot de batterij ermee ophoudt of tot deze is vervangen. En dat kan wel weken duren. Vervelend he? Maar dat is ook de bedoeling. Zorg ervoor dat je op tijd je batterij vervangt. Want echt, een rookmelder kan je leven redden. Wil je geen zorgen over een lege batterij? De meeste moderne rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet. Maar ook deze rookmelders geven een signaal als de batterij bijna leeg is.

3. Valse melding

Het komt niet vaak voor, maar een rookmelder kan gaan piepen door een valse melding. Vaak heeft dit te maken met de plaatsing. Bijvoorbeeld in een ruimte met veel stof. Maar ook een rookmelder in de buurt van je kookplaat of gasfornuis kan ervoor zorgen dat deze gaat piepen wanneer je net iets te enthousiast staat te koken. Alleen zal dat piepen wel stoppen wanneer de rook verdwijnt. Blijft je rookmelder piepen en is er geen brand of is er geen sprake van lege batterijen? Dan zit er waarschijnlijk iets van stof in de melder vast.

Slimme rookmelder

Wonen je buren verderop? Of wil jij altijd ‘bereikbaar’ zijn voor je rookmelder? Schaf dan een slimme rookmelder aan. Een slimme rookmelder is verbonden aan een app op je telefoon.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou