Mag je zomaar werken op hoogte?

Werken op hoogte brengt uiteraard risico met zich mee. Dus mag je zomaar werken op hoogte? Het antwoord is: nee. Zowel werkgevers als medewerkers moeten aan bepaalde eisen voldoen om te mogen werken op hoogte. Lees hier over de belangrijkste eisen en voorwaarden.

Waarom mag je niet zomaar werken op hoogte?

Omdat werken op hoogte risico’s met zich meebrengt, mag je dit niet zomaar doen. Natuurlijk: bijna elke vorm van werk brengt wel risico’s met zich mee. Bij werken op hoogte zijn de risico’s alleen heel erg gevaarlijk. Je kunt wel invullen wat de gevolgen zijn wanneer je een val van grote hoogte maakt. Het hoeft niet eens om een val van grote hoogte te gaan. Een val is altijd gevaarlijk, ook vanaf geringe hoogte. Daarom wordt van iedereen die op hoogte werkt geëist dat hij/zij over de juiste kennis beschikt.

Je moet dus kunnen bewijzen dat je in staat bent om veilig op hoogte te werken. Dit doe je door het juiste certificaat te behalen. Voor iedereen die op een hoogwerker werkt, is er het hoogwerkercertificaat. Men spreekt al van werken op hoogte vanaf een hoogte van 2,5 meter. Ook wanneer je bijvoorbeeld op een steiger werkt, werk je op hoogte. Je kunt dan je rolsteigercertificaat behalen.

Is het certificaat het enige om op hoogte te mogen werken?

Nee, het certificaat is niet de enige eis die wordt gesteld om op hoogte te mogen werken. De wet is niet heel specifiek over wat je precies moet doen. De wet eist wel dat je inspanningen verricht om veilig te kunnen werken. Dat betekent dat je met een aantal dingen rekening moet houden.

 

Zo mag je alleen op hoogte werken met deugdelijk materiaal. Het is belangrijk om van tevoren machines en hulpmiddelen te inspecteren.

 

Ook dien je ervoor te zorgen dat al het materiaal veilig wordt gebruikt. Met het oog op jezelf, maar ook met het oog op de omgeving.

 

Er wordt ook van je verwacht dat je risico’s goed in kunt schatten. Dat betekent onder andere dat je bijvoorbeeld herkent en erkent dat het niet veilig is om op hoogte te werken bij harde wind. Of bij andere omstandigheden die de veiligheid negatief kunnen beïnvloeden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou