Mag je met een heftruckcertificaat op een stapelaar?

Je hebt je heftruckcertificaat: hiermee mag je een zwaar bedrijfsvoertuig bedienen. Vrijwel alle andere voertuigen zijn lichter of minder krachtig. Een stapelaar bijvoorbeeld. Tel daarbij op dat een stapelaar qua werking grotendeels lijkt op een heftruck en je zult al snel denken dat je met je heftruckcertificaat op een stapelaar mag werken. Maar mag je met een heftruckcertificaat op een stapelaar? Nee.

Waarom mag je niet met een heftruckcertificaat op een stapelaar?

Hoewel een stapelaar en een heftruck qua werking best op elkaar lijken, zijn het toch echt verschillende voertuigen. Elk bedrijfsvoertuig vereist zijn eigen certificaat om bestuurd te mogen worden. Dus voor een heftruck en een stapelaar heb je een apart certificaat nodig. Dit geldt ook voor een heftruck en een reachtruck, twee voertuigen die nog meer op elkaar lijken.

 

Waarom is hiervoor gekozen? Je zou namelijk kunnen zeggen dat als je bewezen hebt een heftruck te kunnen besturen, je ook met een stapelaar overweg kunt. Dat is misschien wel zo, maar toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Elk voertuig heeft zijn eigen certificaat. Een eigen cursus, bovendien. Hoe veel de voertuigen ook op elkaar kunnen lijken: er zijn altijd verschillen. En die verschillen zijn belangrijk om te kennen.

 

Een heftruck en een stapelaar bedien je op verschillende manieren. Zo rijd je op een heftruck en loop je achter een stapelaar aan (terwijl je die elektrisch bedient). Dat zijn dus twee verschillende manieren van besturen. Wat ook telt, is dat beide voertuigen op een eigen manier een maximale last kunnen tillen. Kortom: je hebt ook technische kennis nodig. Dus hoe logisch het ook lijkt om met een heftruckcertificaat een stapelaar te besturen: het mag dus niet.

Wat als ik alleen een heftruckcertificaat heb?

Ben je alleen in het bezit van een heftruckcertificaat, maar wil je ook een stapelaar kunnen besturen? Dan kun je middels een stapelaar cursus dit certificaat behalen. Dat kan bij ARBO centrum. De cursus is qua opzet vergelijkbaar met die van de heftruck. Bovendien zal er zeker een gedeelte overlap in inhoud zijn. Met de kennis die je van je heftruck cursus al hebt, zul je weinig moeite hebben met het behalen van je stapelaar cursus. Maar het moet dus wel. Dit is de enige manier om je certificaat te behalen. Zonder certificaat mag je de stapelaar immers niet besturen.

Wat als ik toch zonder certificaat een stapelaar bestuur?

Omdat je er niet op zit, maar er achteraan loopt, denk je misschien dat een stapelaar geen voertuig is. Dat is het wel. En voor alle bedrijfsvoertuigen geldt dat je deze alleen mag besturen met het juiste certificaat. Om een stapelaar te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van het stapelaar certificaat. Dit certificaat kun je behalen bij ARBO centrum. Een stapelaar is een krachtig voertuig waarmee zware ladingen kunnen worden vervoerd. Het is dus voor jou en je collega’s van groot belang dat je weet hoe je veilig met dit voertuig om moet gaan.

 

De stapelaar cursus duurt slechts een dag. Je leert theorie en praktijk en doet op beide onderdelen examen. Slaag je voor de cursus, dan ontvang je een officieel certificaat dat vijf jaar geldig is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.