Mag een reachtruck buiten gebruikt worden?​

In veel magazijnen en warenhuizen rijden zowel heftrucks als reachtrucks rond. In tegenstelling tot heftrucks worden reachtrucks veel minder buiten gebruikt. Mag een reachtruck buiten gebruikt worden? Onder de juiste voorwaarden mag een reachtruck buiten gebruikt worden. Er moet dan voldaan worden aan enkele wettelijke eisen en de reachtruck moet hiervoor geschikt zijn.

Wanneer mag een reachtruck buiten gebruikt worden?

Bij het bepalen of een reachtruck buiten gebruikt mag worden, moet onderscheid worden gemaakt tussen eigen terrein en de openbare weg. Op een eigen terrein mag de reachtruck zonder aanvullende eisen buiten worden gebruikt. Op de openbare weg gelden echter wel wettelijke eisen.

Om een reachtruck op de openbare weg te gebruiken, moet deze aan de volgende eisen voldoen:

 

  • Twee werkende lampen aan de voorzijde (zowel dimlicht als stadslicht)
  • Twee werkende achterlichten
  • Twee werkende remlichten
  • Richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde
  • Twee rode reflectoren aan de achterzijde
  • Een rood reflecterende afgeknotte driehoek aan de achterzijde

 

Ook moeten alle uitstekende delen zoals de vorm worden afgeschermd.

Waarom kan niet elke reachtruck buiten gebruikt worden?

Niet elke reachtruck is geschikt voor buitengebruik. Reachtrucks zijn ook primair ontwikkeld om binnen gebruikt te worden. Vanwege hun compacte formaat, ruimtebesparende indeling en korte draaicirkel gelden zij als goed alternatief voor een heftruck in kleine ruimtes of krappe paden.

De meeste reachtrucks zijn uitgerust met PU-banden (polyurethaan). Dit zijn harde, massieve banden. Het voordeel van deze banden is dat zij niet lek kunnen raken. Zij zijn echter alleen geschikt voor gebruik op binnenvloeren. Reachtrucks met PU-banden zijn niet geschikt voor buitengebruik.

Sommige reachtrucks zijn uitgerust met rubberen luchtbanden. Deze modellen zijn wel geschikt voor buitengebruik en gebruik op de openbare weg, mits aan de regelgeving is voldaan.

Alleen te besturen met het juiste certificaat

Hoewel een reachtruck onder voorwaarden buiten gebruikt mag worden, moet er ook nog gekeken worden naar de bestuurder. Niet iedereen mag een reachtruck besturen. Dit geldt zowel voor binnen als buitengebruik.

Om een reachtruck te mogen besturen, dien je in het bezit te zijn van een reachtruck certificaat. Een heftruck certificaat volstaat niet. Omdat een reachtruck en heftruck wezenlijk verschillende voertuigen zijn (hoewel ze duidelijk overeenkomsten vertonen), dient er voor beide voertuigen een apart certificaat te worden gehaald.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.