Koolmonoxidemelder piept. Wat nu?

Koolmonoxide wordt ook wel sluipmoordenaar genoemd. Waarom? Koolmonoxide is zeer giftig, onzichtbaar en geurloos. Je ziet en ruikt het dus niet als koolmonoxide zich door jouw huis verspreidt.  Een koolmonoxidemelder merkt dit wel. Maar wat doe je als de melder afgaat? Op dat moment redt de melder wellicht wel jouw leven. Dit is wat je moet doen.

Direct ventileren

Gaat je koolmonoxidemelder af? Kijk op de meter. Is het vals alarm of een daadwerkelijke gevaarlijke situatie? Bij een gevaarlijke situatie, of als je koolmonoxidemelder geen meter heeft, open je meteen alle ramen en deuren. Ventileren dus. Het is zaak dat de hoeveelheid gas in de lucht zo snel mogelijk afneemt. Daarna zet je alle verbrandingsapparaten zo snel mogelijk uit.

Heb je dit gedaan? Bel 112. Verlaat de woning en ga niet terug naar binnen tot de brandweer is gearriveerd. Vergeet ook niet huisdieren mee te nemen. Pas als de brandweer het probleem heeft ontdekt, waardoor het alarm is afgegaan, en het sein veilig geeft, kan je jouw huis weer betreden.

Wat als het vals alarm is?

Is het toch vals alarm? Het komt bijna niet voor, maar het kan natuurlijk wel. Gaat je melder regelmatig zonder reden af? Dan kan het zijn dat deze op een ongeschikte plek hangt, zoals een badkamer. Plaats je koolmonoxidemelder daarom nooit in vochtige ruimten. Misschien denk je: “oh vals alarm.” Neem het altijd serieus. Want als het geen vals alarm is, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. In extreme gevallen gaat de melder regelmatig af en is dit géén vals alarm. Dit kan duiden op een structureel probleem in het pand of de woning. Dit moet worden onderzocht en opgelost.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg ervoor dat je verbrandingsapparaten, zoals een cv ketel, altijd worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Zo weet je zeker dat het goed zit. En laat je apparatuur goed en regelmatig onderhouden. In ieder geval iedere twee jaar. Bij verbrandingsapparaten denk je in eerste instantie aan een cv ketel en kachel. Ook bij verkeerd gebruik van een houtkachel kan koolmonoxide vrijkomen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.