Kan ik een VCA opvragen uit België?

VCA is een voortvloeisel uit Europees recht. Op Europees niveau zijn wetten uitgevaardigd die bepalen dat bedrijven en medewerkers aan bepaalde eisen dienen te voldoen en dat zij capabel dienen te zijn op het gebied van veiligheid. Hoe landen deze wetten om dienen te zetten in nationaal recht, is niet bepaald. Nederland en België hebben echter voor dezelfde implementatie gekozen. Beide landen gebruiken VCA. Dus voor Nederlanders rijst dan de vraag: kan ik een VCA opvragen uit België?

Kan ik dus een VCA opvragen uit België? Ja

Ja, je kunt een VCA opvragen uit België. Dat is erg fijn wanneer je met een Belgische partij in zee wilt gaan, bijvoorbeeld als onderdeel van een controle bij een pitch of aanbestedingstraject. Maar ook Belgisch personeel dat (tijdelijk) in Nederland komt werken, kan op VCA gecontroleerd worden.

 

Een VCA opvragen uit België kan alleen niet via het Nederlandse register. Het VCA register, waarin personen geregistreerd staan kent zo’n 1,5 miljoen vermeldingen. Het CCR, waar in Nederland de registraties van bedrijven in terecht komen, heeft ruim 15.000 vermeldingen. Dit zijn allemaal Nederlandse vermeldingen. Voor het opvragen van een Belgische VCA, dien je in de Belgische registers te zijn.

 

Net zoals Nederland en België dezelfde VCA systemen hebben, zijn ook de registers gelijk genaamd en werken zij hetzelfde.

Hoe werkt het VCA opvragen uit België?

Een VCA opvragen uit België is net zo eenvoudig als in Nederland. Je kunt bij het juiste register terecht voor het opvragen van gegevens van bedrijven of personen. Vraag je een VCA op van een persoon? Dan heb je de naam en geboortedatum nodig. Voor het opvragen van informatie van een bedrijf, heb je de bedrijfsnaam en de vestigingsplaats nodig.

Zijn Nederlandse en Belgische certificaten uitwisselbaar?

Nederlandse en Belgische VCA certificaten zijn uitwisselbaar. Dat geldt zowel voor persoonscertificaten als bedrijfscertificaten. Nederlanders kunnen met hun Nederlandse certificaat in België werken, en Belgen met hun Belgische certificaat in Nederland. Ook kunnen bedrijven uit de beide landen met hun VCA certificering in het andere land terecht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »