Is VCA moeilijk?

Dat is een zeer interessante vraag om te stellen. Deze vraag beantwoorden is moeilijk. Want je kunt ‘m namelijk op verschillende manieren stellen. Heb je het over het instrument VCA, dan is het behoorlijk moeilijk. Veiligheid komt niet zomaar. Niet voor niets is er een uitgebreide stichting (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) met hierin talloze bestuurders, afdelingen en aangesloten brancheverenigingen. VCA is in het leven geroepen om bedrijfsongevallen terug te dringen en dat is een complexe zaak.

 

De meeste mensen die zich afvragen “Is VCA moeilijk?” zullen echter een VCA opleiding bedoelen. Met andere woorden: is het moeilijk om je VCA certificaat te behalen? Op die vraag kunnen wij geen sluitend antwoord geven. Het antwoord op deze vraag is namelijk zeer persoonlijk. De een zal VCA eenvoudig vinden en slaagt met twee vingers in de neus; de ander worstelt om te slagen voor zijn/haar examen.

 

Wat belangrijk is, is om te weten dat VCA eenvoudiger gemaakt kan worden. Door je op de juiste manier voor te bereiden. Daar zijn diverse manieren voor.

Is VCA moeilijk? Hierom wel of niet

Of VCA moeilijk is, is dus sterk persoonsafhankelijk. Dit heeft ook met een aantal factoren te maken, waaronder voorgeschiedenis/vooropleiding en ervaring. Of je VCA moeilijk vindt of niet, heeft overigens niets te maken met je inhoudelijke vakkennis. VCA draait namelijk niet om de inhoud van je beroep, maar om algemene kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en de bijbehorende risico’s.

 

Laten we vooropstellen dat in principe iedereen VCA kan halen. Heb je al enige ervaring met risico’s op het werk, bijvoorbeeld in de vorm van bepaalde cursussen, dan heb je bij je VCA opleiding al een klein streepje voor. Ook wanneer je interesse hebt in arbeidsveiligheid (in de brede zin van het woord) zul je de stof van VCA waarschijnlijk makkelijker tot je nemen.

Hoe maak je VCA eenvoudiger?

Om je VCA diploma te behalen, zul je een officieel examen af moeten leggen. Dit examen is dus voor iedereen hetzelfde. Wel zijn er verschillende examens voor de verschillende soorten VCA: VCA basis (voor uitvoerende medewerkers), VCA VOL (voor leidinggevende medewerkers) of VIL VCU (voor intercedenten).

 

Je kunt VCA minder moeilijk maken door je goed voor te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van een VCA cursus. Tijdens deze cursus behandelt een ervaren docent alle stof die je moet weten voor je VCA examen. Dat dit een effectieve manier is om voor te bereiden, blijkt wel uit de statistieken. Cursisten die bij ARBO centrum een VCA cursus volgen, kennen een slagingspercentage van meer dan 95%. Een bijkomend voordeel van deze cursus, die slechts een dagdeel duurt, is dat je direct na afloop examen doet.

 

Wil je liever zelfstandig voorbereiden op VCA? Dan kun je cursusboeken aanschaffen om de benodigde stof te leren. De boeken (ook beschikbaar als e-learning) hebben bovendien voorbeeldexamens zodat je weet wat je kunt verwachten. Voor het maken van een VCA examen heb je beperkt de tijd, dus het is goed om hiermee te oefenen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.