Is het heftruck rijbewijs verplicht?

Je weet zeer waarschijnlijk al dat je voor het besturen van een heftruck in het bezit dient te zijn van een heftruck rijbewijs, ook bekend als het heftruck certificaat. ARBO centrum biedt je de mogelijkheid om dit certificaat te halen. Je kunt bij ons examen doen, maar ook een heftruck cursus volgen, gevolgd door een examen. In beide gevallen haal je jouw certificaat in een dag. Uiteraard onder voorbehoud van slagen.

Wanneer is het heftruck rijbewijs verplicht?

Het heftruck rijbewijs is verplicht voor iedereen die een heftruck bestuurt. De minimale leeftijd voor het besturen van een heftruck is 16 jaar. Werknemers vanaf 16 jaar kunnen dus hun heftruck rijbewijs halen. Tot aan hun 18de mogen werknemers met een heftruck certificaat de heftruck alleen besturen onder supervisie van een meerderjarige die in het bezit is van het certificaat.

 

Het certificaat/rijbewijs is onder alle omstandigheden verplicht. Bij intern gebruik in de organisatie, maar ook bij gebruik op de openbare weg. Om de heftruck op de openbare weg te mogen gebruiken, dient deze aan een aantal verplichtingen te voldoen.

Hoe lang is het heftruck rijbewijs geldig?

Een heftruck rijbewijs is verplicht, maar kent geen onbeperkte geldigheid. Het certificaat is vijf jaar geldig. Dat geldt overigens voor vrijwel alle certificaten voor bedrijfsvoertuigen. Wie het certificaat heeft gehaald, is dus vijf jaar lang bevoegd om een heftruck te besturen. Met het certificaat toon je aan een gedegen opleiding te hebben gevolgd en over de noodzakelijke kennis op het gebied van veiligheid te beschikken om de heftruck veilig en capabel te besturen.

Waarom is het heftruck certificaat niet onbeperkt geldig?

Er is natuurlijk niet lukraak gekozen voor een geldigheidsduur van het heftruck certificaat van 5 jaar. Maar waarom is een heftruck certificaat 5 jaar geldig? En waarom niet langer of korter? Dit heeft te maken met bepaalde afwegingen die moeten worden gemaakt. Veiligheid is natuurlijk van cruciaal belang. Maar veiligheid moet wel dagelijks en concreet toepasbaar zijn.

 

Met tienduizenden professionals die een heftruck certificaat hebben, moet er rekening worden gehouden met een realistische termijn voor de geldigheid. Zo is het bijvoorbeeld niet te doen om alle professionals jaarlijks opnieuw examen te laten doen. Dat zou een veel te hoge druk creëren en daarmee zou het certificaat ook zijn doel voorbij schieten.

 

Een onbeperkte geldigheid zou ook niet ideaal zijn. Hoewel je in de praktijk regelmatig je vaardigheden oefent en in stand houdt, draait het veilig besturen van een heftruck ook grotendeels om theoretische kennis. Theoretische kennis die je in principe niet regelmatig oefent. De kans is altijd aanwezig dat de kennis na verloop van tijd wat wegzakt. Met het certificaat op zak word je geacht om vijf jaar lang een capabele en veilige bestuurder te zijn. Na die tijd zal het zeker geen kwaad kunnen om de kennis weer een beetje op te frissen.

Opnieuw examen doen na vijf jaar

Wanneer je heftruck certificaat verloopt, zul je opnieuw examen moeten doen. Slaag je wederom, dan krijg je opnieuw voor vijf jaar het certificaat uitgereikt. Dreigt jouw certificaat te verlopen? Zorg dan dat jij je tijdig inschrijft voor het examen. Een heftruck besturen zonder geldig rijbewijs is niet wenselijk en onveilig. Zeker wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, kan het voor grote problemen zorgen wanneer blijkt dat je geen geldig certificaat had.

 

Wanneer je opnieuw examen gaat doen, kan het zijn dat het examen of de stof er op details anders uitziet. In vijf jaar tijd kan er een hoop gebeuren. Er wordt altijd veel aandacht besteed aan de inhoud van het heftruck examen. Eventuele nieuwe regels en ontwikkelingen worden dan ook in de examenstof opgenomen. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom de geldigheid van het heftruck rijbewijs enigszins beperkt is: om ervoor te zorgen dat heftruck bestuurders doorlopend blijven profiteren van actuele kennis op het gebied van veiligheid.

Ook voor de reachtruck

In veel organisaties waar heftrucks worden gebruikt, worden ook reachtrucks gebruikt. Als professional wil je wellicht beide voertuigen kunnen besturen. Voor het besturen van een reachtruck heb je een apart certificaat nodig. Ook dit certificaat is 5 jaar geldig. ARBO centrum biedt je de mogelijkheid om tegelijkertijd je reachtruck certificaat en heftruck certificaat te halen in een gecombineerde cursus die wordt afgesloten met beide examens.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou