Hoe vervoer je een heftruck?

Hier sta je wellicht niet direct bij stil. Vaak wordt een heftruck namelijk inpandig of op locatie gereden. In sommige gevallen wordt een heftruck over het eigen terrein van gebouw naar gebouw gereden, of worden er stukken over de openbare weg afgelegd. Maar wanneer mag dit wel en wanneer mag dit niet? Want stel dat je een heftruck op een andere locatie dan gebruikelijk nodig hebt: mag deze dan naar de andere locatie gereden worden, of moet de heftruck vervoerd worden met behulp van een ander voertuig? Hoe vervoer je een heftruck? In dit artikel vind je het antwoord.

De eerste vraag: mag een heftruck op de openbare weg rijden?

Om te weten hoe je een heftruck dient te vervoeren, is het eerst handig om te weten waar een heftruck wel en niet mag rijden. Heftrucks zijn in principe bedoeld voor intern gebruik, maar mogen onder bepaalde voorwaarden en met bepaalde beperkingen gebruikt worden op de openbare weg. Wanneer openbare wegen meerdere bedrijfsgebouwen van elkaar scheiden en de heftruck wordt gebruikt om van gebouw naar gebouw te rijden – en daarbij dus gedeeltelijk over de openbare weg rijdt – moet het voertuig aan alle eisen voor gebruik op de openbare weg voldoen. Deze eisen zijn:

 

  • Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht
  • Twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee rode reflectoren
  • Richtingaanwijzers aan de voor- en achterkant
  • Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten)
  • Een speciale rood reflecterende driehoek met platte hoeken aan de achterkant
 

Twee extra belangrijke eisen zijn dat de vorken of andere uitstekende delen moeten worden verwijderd of volledig moeten worden afgeschermd. Ook mag de heftruck niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. De heftruck mag daarbij alleen bestuurd worden door een bestuurder van 18 jaar of ouder die in het bezit is van het heftruck certificaat. Bestuurders vanaf 16 jaar maar jonger dan 18 jaar in het bezit van een certificaat, mogen de heftruck alleen besturen onder supervisie van een meerderjarige met certificaat. Een certificaat is te behalen door het volgen van een heftruck cursus.

Wat wanneer de heftruck de weg niet op mag?

Vooral het feit dat een heftruck niet harder mag rijden dan 25 kilometer per uur zorgt voor een behoorlijke beperking qua gebruik op de openbare weg. Wat nu als de heftruck nodig is op een andere locatie? Hiervoor dient speciaal vervoer te worden geregeld. Maar hoe vervoer je een heftruck?

 

Hoe je een heftruck vervoert wanneer deze de geplande route niet zelf af mag leggen, hangt af van het type heftruck. Kleinere heftrucks mogen met inachtneming van de geldende regels worden vervoerd op een aanhanger door voertuigen die dit gewicht mogen trekken. Bij de meeste heftrucks met een gewicht tot circa twee ton is dit voor lichte vrachtwagens en bedrijfswagens vaak geen probleem. Ook mogen heftrucks worden vervoerd door vrachtwagens.

 

Betreft het een heftruck met buitengewone afmetingen, een zeer hoog gewicht of andere afwijkende eigenschappen en is er in de organisatie geen geschikt voertuig aanwezig om de heftruck te vervoeren, dan kan de hulp worden ingeschakeld van een gespecialiseerd bedrijf. Sommige heftrucks vallen onder exceptioneel transport en moeten dan ook vervoerd worden door bedrijven die beschikken over speciale opleggers en expertise.

Vervoer altijd op de correcte wijze

Of het nu gaat om het rijden van een heftruck op de openbare weg of het vervoeren van de heftruck met een ander voertuig: zorg ervoor dat je altijd aan de regels voldoet. Bij het rijden met een heftruck is het belangrijk om de regels in acht te nemen die gelden voor goedkeuring op de openbare weg. Wordt de heftruck vervoerd door een ander voertuig, zorg er dan voor dat dit voertuig aan de vereisten voldoet om de heftruck te mogen vervoeren. Dit om boetes en problemen met de verzekering te voorkomen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou