Is er een VCA school?

Ja, die is er. De term “school” gaat echter misschien een beetje ver. Beter kun je spreken van VCA opleiders. Want een VCA opleiding is vooral een cursus. Zo duurt deze bij ARBO centrum bijvoorbeeld maar slechts één dag. ARBO centrum is zeker niet de enige “VCA school” in ons land. Er zijn tal van aanbieders. Ook hebben deze aanbieders vaak meerdere locaties. In het geval van ARBO centrum zelfs tientallen door heel het land.

Is er een VCA school bij mij in de buurt?

Ben je op zoek naar een VCA school, dan wil je er natuurlijk vooral eentje bij jou in de buurt kunnen vinden. Vraag jij je af: is er een VCA school bij mij in de buurt? Kijk dan eens naar de cursuslocaties van ARBO centrum. Naast eigen vestigingen beschikken wij ook nog over diverse cursuslocaties in samenwerking met derden, voor een vrijwel landelijk netwerk.

Wat is een VCA school nu precies?

Hoe je het ook noemen wilt: VCA school, VCA opleider of een andere term: niet iedereen kan zomaar een VCA opleiding aanbieden. Alleen officiële gecertificeerde instanties mogen dit doen. SSVV, Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, is het overkoepelende orgaan van VCA. Zij bepalen welke instanties VCA cursussen mogen geven. Althans: welke aanbieders zijn goedgekeurd.

 

Een VCA opleiding kun je op ontzettend veel verschillende plekken volgen. Wat telt, is kwaliteit. Alleen bij een erkende VCA school weet je zeker dat je de kwaliteit krijgt die je nodig hebt om je optimaal voor te bereiden op je VCA examen.

Hoe zit het met het examen?

Een goede VCA school leidt je dus in een eendaagse cursus op op het gebied van VCA. Volg je een VCA cursus, dan kun je direct daarna examen doen. Maar hoe zit het met dit VCA examen? Het is natuurlijk niet de VCA school zelf die het examen afneemt. Een slager keurt zijn eigen vlees niet.

 

VCA Infra is de stichting die zich intensief bezighoudt met het beheer van de VCA examens. Zij  benoemen gecertificeerde VCA examenbureaus die de examens afnemen. Wanneer je jouw cursus hebt gevolgd, is er dus een andere partij die (direct) het examen afneemt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »