Is een Pools heftruckcertificaat geldig in Nederland?

Poolse werknemers zijn niet meer weg te denken in Nederland. Een groot aantal werkt in de agrarische sector en in de bouw. Verantwoordelijke banen, waarbij veiligheid vooropstaat. 

 

Ook voor je Poolse medewerkers geldt daarom dat zij moeten voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Als werkgever ben je daarom verplicht ervoor te zorgen dat al jouw medewerkers een complete en uitgebreide instructie krijgen, zoals in de arbowet staat beschreven. 

 

De meeste verzekeringsmaatschappijen stellen het verplicht dat alle bestuurders van een heftruck in het bezit zijn van een certificaat. Ook je Poolse medewerkers. 

 

Sommige Poolse medewerkers hebben wellicht al een certificaat uit eigen land. Is een Pools heftruckcertificaat geldig in Nederland? Het antwoord is nee. Poolse medewerkers zullen hier een certificaat moeten halen.

Een heftruck cursus volgen in het Pools

Het is mogelijk om Poolse medewerkers een heftruckcursus in hun moedertaal te laten volgen.

De Poolse versie verschilt niet van de Nederlandse basis- en herhalingscursus heftruck. De basiscursus duurt twee dagdelen, de herhalingscursus één dagdeel. Er wordt gestart met een theoriegedeelte waarin de Nederlands wet- en regelgeving rondom werken met een heftruck wordt besproken en doorgenomen. Ook komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

  • wetgeving
  • kantelmoment en transportmiddelen
  • aandrijvingen
  • transport en opslag
  • veiligheid

 

Het theorieblok wordt afgesloten met een examen, uiteraard ook in het Pools. 

Na de theorie volgt een praktijkgedeelte. Tijdens het praktijkgedeelte voeren de cursisten opdrachten uit, opgegeven door de instructeur. Er worden praktijksituaties besproken en uitgevoerd. 

Ook het praktijkblok wordt afgesloten met een examen. Als de cursist voldoende geïnstrueerd is over de heftruck, veilig kan werken met de machine en beide examens met positief resultaat afrondt,  dan ontvangt hij/zij een Nederlands heftruckcertificaat en een Arbopas. Dit is het bewijs dat de medewerker vakbekwaam is en voldoet aan de eisen in de Nederlandse wet

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou