Is een heftruck certificaat nodig?

Ja. Zo, einde artikel. Nee, natuurlijk niet: wij vertellen je graag waarom dit zo is. Voordat je een wetboek induikt en op zoek gaat naar de wet die expliciet vermeldt dat een heftruck certificaat nodig is: dat wetsartikel zul je nergens vinden. Des te meer reden om te vertellen waarom een heftruck certificaat ondanks dat toch echt wel nodig is.

Waarom is een heftruck certificaat nodig?

Vraag een willekeurig bedrijf, dat heftrucks gebruikt, of bij hen een heftruck certificaat nodig is en het antwoord zal ‘ja’ luiden. Waarom is een heftruck certificaat dan nodig als het niet wettelijk verplicht is? Het certificaat wordt nergens in de wet genoemd, maar het is wél een wettelijke plicht om aan te kunnen tonen dat je capabel bent om een heftruck veilig te kunnen besturen. Dat maakt dat het heftruck certificaat toch als nodig wordt beschouwd.

 

Stel dat er een ongeval of andere calamiteit plaatsvindt waarbij een heftruck betrokken is. Er zal altijd onderzoek worden verricht om de schuldvraag te kunnen beantwoorden. Een ongeluk kan altijd gebeuren. Er hoeft hiervoor niet direct een schuldige te zijn, maar het wordt wél een probleem – schuldig of niet schuldig – wanneer je niet aan kunt tonen dat jij op die heftruck mocht rijden. Autoriteiten, maar ook verzekeraars, zullen willen vaststellen of betrokkenen capabel waren om de heftruck veilig te kunnen besturen. Je hebt de wettelijke verplichting om dit aan te tonen. Kun je dit niet, dan kan dit tot grote problemen leiden. Denk aan boetes, maar ook aan verzekeraars die weigeren uit te keren of – in extreme gevallen – privaat- en strafrechtelijke vervolging.

 

Kortom: het heftruck certificaat is dé manier om aan te tonen dat je capabel bent om een heftruck veilig te besturen. Dit is de meest gebruikte en geaccepteerde manier die daarom eigenlijk gewoon als verplicht wordt beschouwd. Bovendien: dankzij het behalen van je heftruck certificaat wordt je sowieso een betere bestuurder.

Je heftruck certificaat behalen

Wil jij een heftruck besturen, maar ben je nog niet in het bezit van een certificaat? Zorg dan dat je dit behaalt voordat je heftruck gaat rijden. Geef je op voor een heftruck cursus van ARBO centrum om binnen een dag je officiële certificaat te behalen.

Het heftruck certificaat is dus nodig voor iedereen?

Het heftruck certificaat is nodig voor iedereen die een heftruck wil besturen. Óók als je al een certificaat of rijbewijs hebt voor een ander bedrijfsvoertuig. Zelfs een reachtruck certificaat is niet geldig voor de heftruck en vice versa, ondanks dat deze voertuigen sterk op elkaar lijken.

 

Examen doen voor je heftruck certificaat kan al vanaf 16 jaar. Je heftruck certificaat is 5 jaar geldig. Voor bestuurders onder de 18 jaar geldt dat zij tot aan hun 18de alleen een heftruck mogen besturen onder supervisie van een meerderjarige collega met heftruck certificaat. Dus ondanks dat je al vanaf je 16de heftruck mag rijden met een geldig certificaat op zak, gelden er wel nog beperkingen tot aan je 18de.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou