Is een graafmachine certificaat verplicht?

Wil je gaan werken met een hydraulische graafmachine? Dan ben je verplicht eerst een certificaat en de bijbehorende veiligheidspas te halen. Met het certificaat toon je aan dat je beschikt over de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om met een graafmachine te werken en deze te besturen. Het antwoord op de vraag “is een graafmachine certificaat verplicht?” is dus: ja. Een graafmachine certificaat is verplicht.

Waarom is een graafmachine certificaat verplicht?

Werken met een graafmachine is niet zonder risico. Je werkt buiten, dus onder verschillende weersomstandigheden. De grond waarop je werkt kan een risico vormen. Maar ook de graafmachine zelf. Een graafmachine is een zwaar en zeer krachtig voertuig. Het is dus van belang dat je weet hoe je deze moet besturen en ermee moet manoeuvreren.

En ga je met de graafmachine de openbare weg op? Dan heb je ook een geldig rijbewijs nodig. Weegt je graafmachine meer dan 3,5 ton. Dan heb je zelfs een rijbewijs C nodig. Overigens mag je ook een zogenaamde mini-graafmachine niet besturen zonder certificaat. En daar is, vooral bij particulieren, nogal eens onduidelijkheid over.

Wat leer je tijdens de graafmachine cursus?

Een graafmachine is, zoals gezegd, een zwaar en krachtig voertuig. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Tijdens de graafmachine cursus krijg je inzicht in de risico’s en leer je hoe je deze kunt beperken. Maar ook krijg je inzicht over de staat van het voertuig.

Bij het besturen van een graafmachine komt meer kijken dan alleen rijden en graven. Dus leer je:

  • Rekening houden met de omgeving;
  • Manoeuvreren over verschillende ondergronden;
  • Alles over stabiliteit en belasting.


Stuk voor stuk onderdelen die onmisbaar zijn voor het werken met een graafmachine. De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Na afloop van de cursus doe je examen. Het certificaat is vijf jaar geldig.

Wat als je zonder certificaat werkt?

Werken zonder graafmachine certificaat is niet verstandig. Los van het feit dat je gewoon een goede bestuurder wilt zijn, kun je in de problemen komen wanneer je na een ongeval of calamiteit niet aan kunt tonen capabel te zijn. Investeer dus altijd in een certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou