Is een certificaat voor een stapelaar verplicht?

Allereerst de vraag: wat is een stapelaar? Een stapelaar is een elektrisch en hydraulisch aangedreven machine waarmee je zware ladingen kunt verplaatsen. Door de elektrische aansturing wordt veel intensieve arbeid en tijd bespaard. Een stapelaar wordt geclassificeerd als een bedrijfsvoertuig. Daarom is het hebben van een certificaat verplicht.

Maar waarom zou je niet kiezen voor de elektrische pallettruck of de reachtruck?

De stapelaar combineert de voordelen van de elektrische pallettruck en de reachtruck.

Zo heeft de stapelaar een lange mast, waardoor je veel hoger kan werken. Je kan pallets neerzetten op plekken waar de pompwagen niet bij kan komen.

 

Verder is de stapelaar licht en wendbaar, goedkoper in aanschaf en heel eenvoudig te besturen en te bedienen.

Wanneer gebruik je een stapelaar en wat zijn de voordelen?

De stapelaar is zeer geschikt in opslagloodsen, warenhuizen en magazijnen. Maar ook in tuincentra en groothandels.


In alle bovenstaande voorbeelden wordt meestal gebruikgemaakt van producten die op pallets staan. Pallets kunnen efficiënt worden gestapeld. Zo staan ze stevig en nemen ze relatief weinig ruimte in.

De stapelaar gebruik je:

  • Bij het stapelen van grote hoeveelheden pallets
  • Bij het tillen of stapelen van zware pallets
  • Bij het werken op hoogte

Mag je zonder certificaat met een stapelaar gaan werken?

Nee. Voordat je met de stapelaar mag werken, moet je een certificaat behalen. De stapelaar is een bedrijfsvoertuig. Je moet kunnen aantonen dat je de kennis en kunde hebt om dit voertuig veilig te besturen.

Welk certificaat heb ik nodig om de stapelaar te mogen besturen

Het juiste certificaat behaal je door het volgen van de basiscursus stapelaar. Dit is een ééndaagse cursus die bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Beide worden afgesloten met een examen. Slaag je? Dan ontvang je het stapelaar certificaat. Met dit certificaat heb je het bewijs in handen dat je bekwaam bent om een stapelaar te besturen. Het certificaat is vijf jaar geldig. Wil je het certificaat na vijf jaar verlengen? Volg dan de stapelaar herhalingscursus.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou