Is een brandblusser in de auto verplicht?

In Nederland is een brandblusser in de auto niet verplicht. Ook niet in bestelwagens, behalve in uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als je beschikt over een certificaat dat de aanwezigheid van een brandblusser vereist.

Rijd je op een vrachtwagen, dan ben je verplicht een brandblusser te hebben van zes kilo. Deze moet zichtbaar aan de buitenkant zijn bevestigd. Welke brandblusser, dat is afhankelijk van je lading. Let er dus als vrachtwagenchauffeur goed op dat je brandblusser in staat is de lading te blussen. 

Waarom het alsnog verstandig is om een brandblusser in je auto te hebben

Ook al is een brandblusser niet verplicht in de auto, het is zeker aan te raden er één bij je te hebben.  Met een brandblusser red je niet alleen jezelf, maar ook anderen.

En ga je naar het buitenland? Steeds meer landen hebben inmiddels een verplichting ingevoerd, zoals België, Polen, Turkije en Griekenland. Ook als je alleen op doorreis bent. Heb je geen brandblusser, dan kan de politie je een boete geven.

Hoe werkt een brandblusser in de auto?

Een brandblusser in de auto is in feite hetzelfde als de brandblusser die je thuis of op je werk gebruikt. Hij is alleen kleiner van formaat. Dat geeft niet, want een brandblusser met een kleinere inhoud is in principe voldoende om een autobrand te kunnen blussen.

Waar plaats je een brandblusser in de auto?

Een brandblusser in de auto kan je natuurlijk niet los laten liggen. Dat is ontzettend gevaarlijk. Als je hard moet remmen of uitwijken, kan de brandblusser als een projectiel door de auto schieten, met alle mogelijk ernstige gevolgen van dien.

Probeer de brandblusser in de auto op een veilige plek te plaatsen waar je hem snel en moeiteloos kan pakken. Dus niet in de achterbak, maar ergens in de cabine van de auto. Maak gebruik van een speciale beugel voor montage.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou