Is een brandblusser gevaarlijk?

Dat is misschien een beetje een vreemde vraag om te stellen over een apparaat dat ontworpen is voor veiligheid. Maar bij verkeerd of onzorgvuldig gebruik kan ook een brandblusser gevaarlijk zijn.

 

Om de vraag “is een brandblusser gevaarlijk” eerst even algemeen te beantwoorden: nee, een brandblusser is in principe niet gevaarlijk. Er zijn echter situaties waarin een brandblusser wel voor gevaar kan zorgen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Is een brandblusser gevaarlijk? Nee, maar in deze gevallen wel

Brandblussers zijn gevuld met materiaal om effectief een brand mee te blussen. In vrijwel alle gevallen – zeker bij particuliere blussers – gaat het om schuim of poeder. Het schuim uit een schuimblusser en poeder uit een poederblusserkan gevaarlijk zijn. Het brandblusmiddel is ontworpen om branden te blussen, maar kan wel schadelijk zijn voor mensen. Het schuim van een schuimblusser kan irritatie veroorzaken aan huid, ogen, neus en mond. Het poeder van een poederblusser kan laxerend werken wanneer er te veel van wordt ingeademd.

 

Je kunt deze blussers veilig gebruiken om een persoon te blussen, maar idealiter gebruik je hiervoor een blusdeken.

Je kunt stellen dat een brandblusser nog op een andere manier “gevaarlijk” is. En dat is voor eigendommen. Ook hier geldt weer: een poederblusser kan meer schade aanrichten aan eigendommen (vooral elektronica) dan een schuimblusser. Hoewel je ook alle apparatuur veilig kunt blussen met deze blussers, dien je er wel rekening mee te houden dat deze beschadigd kan raken.

Kou van een CO2 blusser is wel gevaarlijk

In sommige omgevingen worden ook CO2 blussers gebruikt. Deze hebben een aantal voordelen, maar ook een groot nadeel: de CO2 is ontzettend koud. Komt je huid hiermee in aanraking, dan loop je het risico op ernstige brandwonden. Blus dan ook nooit een persoon met een CO2 blusser.

 

Voor alle brandblussers geldt verder natuurlijk dat zij in gebruik gevaarlijk kunnen zijn door hun gewicht en harde behuizing, bijvoorbeeld door vallen of stoten.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou