Is een autolaadkraan verplicht?

Nee. Het is niet verplicht gebruik te maken van een autolaadkraan bij het verplaatsen, laden en lossen van lading. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Wat vooral belangrijk is, is dat je kiest voor de meest geschikte manier. Dat kan een autolaadkraan zijn. Maar wanneer?

Maar waarom dan wel een autolaadkraan?

Een autolaadkraan is een handige en specifieke oplossing om goederen te verplaatsen, te laden of te lossen. Het voordeel? Een autolaadkraan is een vervoermiddel en los- en laadmiddel in één. Je bent hiermee dus mobiel en kunt tijd besparen.

Wanneer gebruik je de autolaadkraan?

Je gebruikt de autolaadkraan als je lading snel wilt laden, vervoeren en lossen. Een autolaadkraan kan veel tijd  besparen. Met de laadkraan kun je ladingen in de bak plaatsen. Vervolgens kun je deze vervoeren naar de bestemming en aldaar weer lossen. Allemaal met één enkel voertuig. Er komt geen reachtruck, heftruck of externe kraan aan te pas. Een autolaadkraan kan dus een cruciale rol spelen in logistieke processen waarbij snelheid en efficiëntie belangrijk zijn.

 

Een autolaadkraan kan ladingen hijsen. Daarmee heeft hij een belangrijk voordeel ten opzichte van veel andere voertuigen. Natuurlijk kun je ook met een heftruck of reachtruck ladingen hijsen, als je over het juiste voorzetstuk beschikt.  Maar dat is vaak een stuk minder veilig dan met de autolaadkraan. Zakken zand bijvoorbeeld zijn niet altijd stabiel genoeg om te heffen met een vorkheftruck of reachtruck. De autolaadkraan kan extra gestabiliseerd worden, waardoor het werken met de lading altijd veilig is.

 

Met een autolaadkraan ben je voorbereid op een situatie waarin er geen mogelijkheid is om de lading op locatie uit de bak te krijgen. Denk aan de situatie waarin je een lading naar een bedrijf brengt dat alleen beschikt over EPT’s. Een EPT kan niet hoog genoeg heffen om een pallet uit de bak van de autolaadkraan te tillen. Daarom is de autolaadkraan hét voertuig bij uitstek om te gebruiken wanneer er op locatie geen alternatieven zijn.

Mag je zomaar een autolaadkraan besturen?

Nee. Net als voor elk ander bedrijfsvoertuig geldt ook voor een autolaadkraan dat je in het bezit moet zijn van een geldig certificaat. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou