Interne en externe audit

Om als bedrijf een VCA certificering te bemachtigen, zul je met succes een audit moeten doorstaan. Tijdens deze audit, die altijd wordt uitgevoerd door een officieel gecertificeerde instantie onder toezicht van SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, de stichting die VCA beheert). Een audit brengt inhoudelijk geen verrassingen met zich mee. Deze is namelijk gebaseerd op de VCA checklist. De punten uit de VCA checklist worden stapsgewijs afgewerkt. Wordt aan alle punten voldaan, dan krijgt de organisatie de VCA certificering. Je kunt als organisatie voorbereiden met een interne en externe audit.

 

Door gebruik te maken van een interne of externe audit, kun je als organisatie optimaal voorbereiden op de daadwerkelijke, officiële audit. Dit is absoluut aan te bevelen, want zo weet je van tevoren eigenlijk alsof je kans maakt of niet. Het is daarom verstandig om eerst een niet bindende audit te laten uitvoeren om vervolgens, bij een goed resultaat, de certificeringsaudit aan te vragen.

Wat is het verschil tussen een interne en externe audit?

Het verschil tussen een interne en externe audit blijkt grotendeels al uit de naam. Bij een interne audit wordt binnen de organisatie een medewerker aangewezen om de audit uit te voeren. Dit kan absoluut enkele voordelen hebben. Zo kent de medewerker de organisatie en zal hij/zij snel zijn weg vinden in het beantwoorden van de vragen uit de VCA checklist. Ook besparen organisaties op deze manier op kosten. Er hoeft immers geen externe partij te worden ingehuurd.

 

Mogelijke nadelen zijn er ook. Want kan een medewerker bij een interne audit wel echt objectief beoordelen? En misschien een nog belangrijkere vraag: beschikt deze medewerker over voldoende kennis om echt een goede interne audit uit te voeren? De punten van de VCA checklist lijken eenvoudig, maar in de praktijk kan het voor een leek lastig zijn om overal een sluitend antwoord op te vinden. Laat staan om te bepalen of het bedrijf de audit doorkomt of niet.

 

Bij een externe audit maak je gebruik van de expertise van een externe partij. Deze wordt ingehuurd om een audit te verzorgen, waarbij deze partij natuurlijk zo veel mogelijk de rol inneemt als bij een officiële certificeringsaudit. Een externe audit brengt (meer) kosten met zich mee. Het is in veel gevallen echter de investering waard. Je weet zo namelijk als organisatie zeker dat iemand met verstand van zaken objectief naar jouw organisatie kijkt en de VCA checklist correct hanteert. Blijkt uit een externe audit dat je zult slagen voor de officiële audit, dan mag je hier ook met zekerheid van uitgaan.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.