In deze situaties gebruik je een vluchtladder?

Om in noodsituaties veilig het pand te kunnen verlaten zijn er diverse middelen beschikbaar. Natuurlijk ken je brandblussers en brandmelders. Ook zijn er vastgelegde vluchtroutes. Vluchtladders zijn zeer belangrijk. Deze kunnen levens redden op momenten dat andere vluchtmogelijkheden niet mogelijk zijn. In deze situaties gebruik je een vluchtladder.

Wanneer de vaste vluchtroute geblokkeerd is

Wanneer het pand ontruimd moet worden is er een vaste vluchtroute. Deze is vastgelegd in het ontruimingsplan. Als het goed is wordt de ontruiming ook geoefend tijdens een ontruimingsoefening. Deze vluchtroute is de eerste optie bij het ontruimen van het pand. Het kan echter gebeuren dat deze vluchtroute geblokkeerd of ontoegankelijk is. In dat geval kan je een vluchtladder gebruiken om snel en veilig de ruimte waarin je bent te verlaten en buiten het pand te komen.

Wanneer er buiten de ruimte gevaar dreigt

Een calamiteit kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan gebeuren dat het niet veilig is buiten de ruimte waarin jij je bevindt. Door een brand, gevaarlijke stof of dreiging in de vorm van een persoon bijvoorbeeld. Dan is het noodzakelijk om deze ruimte direct te verlaten, en niet via een inpandige vluchtweg. Je kunt dan gebruik maken van een vluchtladder. Dit is dé manier om een hoger gelegen verdieping direct te verlaten.

Wanneer je niet zeker weet of de vluchtroute veilig is

Ook bij twijfel kun je gebruik maken van een vluchtladder. Weet jij niet zeker of de vluchtroute veilig of toegankelijk is? Neem dan het zekere voor het onzekere en gebruik de vluchtladder. Zo voorkom je dat je tijdens het vluchten vastloopt en daardoor in een gevaarlijke situatie komt. Je brengt jezelf en eventuele andere aanwezigen snel in veiligheid. 

Schaf een vluchtladder aan in onze webshop

Kortom: vluchtladders zijn zeer belangrijk. Ze zijn vaak de beste of misschien wel enige optie om een ruimte te verlaten wanneer je ingesloten zit. Heb jij nog geen vluchtladders? Schaf deze dan aan in onze webshop. Je vindt ze in uiteenlopende lengtes zodat er ook voor jouw bedrijf een geschikt exemplaar is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou