In deze gevallen gebruik je een mitella

Iedereen kent de mitella wel. Misschien heb je er zelfs wel eens eentje gedragen. Ook het nut van een mitella zal bij veel mensen bekend zijn, maar waar is deze nou precies voor bedoeld en wanneer gebruik je hem wel of niet? In deze gevallen gebruik je een mitella.

Bij deze aandoeningen gebruik je een mitella

Een mitella wordt gebruikt bij aandoeningen aan de pols, arm of schouder. Het kan gaan om een spier- of peesprobleem, kneuzing of breuk. Een mitella is multifunctioneel en biedt ondersteuning. Die ondersteuning is er om het gekwetste lichaamsdeel te ontzien. Zou je dit niet doen, dan heb je waarschijnlijk last van veel pijn en kan het herstellen van de kwetsuur vertraging oplopen of kun je de kwetsuur zelfs verergeren.

Eenvoudig gezegd: je gebruikt een mitella in alle gevallen waar je arm, pols of schouder ondersteuning nodig heeft. Althans: in bijna alle gevallen.

Hoe bepaal je of een mitella nodig is of niet?

Een mitella kan op diverse manieren gebruikt worden. Als onderdeel van herstel of als acute vorm van pijnverlichting na een ongeluk, blessure of ongeval. Zoekt een slachtoffer pijnverlichting, dan kan het helpen om een mitella om te knopen. Zo kan bijvoorbeeld de pijn draaglijker worden gemaakt in afwachting van de komst van hulpdiensten of onderweg naar de dokter of het ziekenhuis.

 

Is het de bedoeling dat de mitella langduriger wordt gedragen? Dan is het altijd verstandig om advies in te winnen van een dokter, arts of specialist. Na een consult of behandeling zal de behandelende specialist ook altijd advies geven over het wel of niet dragen van een mitella.

In welke gevallen gebruik je een mitella niet?

Bij een gebroken arm, schouder of sleutelbeen zul je in principe altijd een mitella dragen. Die ondersteuning is dan hard nodig om verder letsel (en veel pijn) te voorkomen. Maar er zijn gevallen waarin het dragen van een mitella misschien wordt afgeraden.

 

Soms draag je geen mitella maar een sling, een dunne band die ondersteuning biedt. Een specialist weet wanneer je welke soort ondersteuning het beste kan dragen. Soms werkt een mitella ook averechts. Bijvoorbeeld wanneer het na een blessurebehandeling of operatie belangrijk is om beweeglijk te blijven of zelfs om beweging te oefenen. Een mitella fixeert de arm in een vaste hoek en dat kan in bepaalde gevallen nu precies niét zijn wat je nodig hebt. Weet je het zelf niet goed, vraag dan altijd om advies aan je huisarts.

Mitella bestellen

Ben jij op zoek naar een goede mitella? In onze webshop vind je ze los of per 5 stuks. Ook zijn er EHBO koffers te koop waarin mitella’s aanwezig zijn.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.