Hoeveel weegt een heftruck?

Dat een heftruck een zwaar voertuig is, zal niemand verbazen. Een heftruck moet namelijk in staat zijn om zware ladingen te heffen en vervoeren. Daarom is deze sterk gebouwd, van zware materialen. Om ervoor te zorgen dat de heftruck ladingen veilig en stabiel kan heffen en vervoeren, is het voertuig ook nog eens voorzien van zware contragewichten die zorgen voor een nog hoger gewicht. Maar hoeveel weegt een heftruck precies? Dat is uiteraard afhankelijk van het model.

Hoeveel weegt een heftruck en waar vindt men dit?

Veel bestuurders van heftrucks weten wat het maximale hefgewicht van het voertuig is. Dit is echter niet hetzelfde als het eigen voertuiggewicht. Er is een stelregel betreffende het gewicht van heftrucks en die is als volgt: normaal gesproken is het gewicht van de heftruck 1,5 maal tot 2 maal de hefcapaciteit. Bestuur je een heftruck met een hefcapaciteit van 1.000 kilo, dan weegt het voertuig zelf in principe tussen de 1.500 en 2.000 kilo. Dit is echter een stelregel en geen vast gegeven.

 

Om erachter te komen wat de heftruck precies weegt, zul je de officiële documentatie moeten raadplegen. Sommige heftrucks zijn voorzien van een typeplaatje met daarop het gewicht. Bij andere modellen wordt het gewicht vermeld in de documenten.

 

Waarom is het gewicht van de heftruck belangrijk? In sommige situaties moet je kunnen weten wat het totale gewicht is van de lading en de heftruck zelf. Denk aan het rijden over bepaalde wegen en bruggen.

Let op hoe het gewicht wordt bepaald

Wil je weten hoeveel een heftruck weegt, let er dan ook op hoe het gewicht wordt bepaald. Is dit het lege gewicht van het voertuig, of het gewicht inclusief vorken en accu? Het tweede is doorgaans gebruikelijk.

Heftruck leren rijden

Om een zwaar voertuig als een heftruck te mogen rijden, dien je net als bij andere bedrijfsvoertuigen in het bezit te zijn van een heftruck certificaat. Wil jij jouw heftruckcertificaat behalen? Geef je dan op voor een heftruck cursus van ARBO centrum.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou