Hoeveel rookmelders in huis?

Met de verplichting van rookmelders voor particulieren kwam ook de verplichting om op elke woonlaag een rookmelder te hebben. Heb je bijvoorbeeld een huis met een begane grond, eerste verdieping en bergzolder, dan heb je twee rookmelders nodig. Heb je echter een begane grond, eerste verdieping en zolder met een kamer, dan zijn drie rookmelders in huis verplicht.

Op welke plekken kan je het beste rookmelders plaatsen?

Besluit je maximaal één rookmelder per etage op te hangen? Kies dan voor een centrale plek. Bijvoorbeeld in een gang of hal.

 

Hang de rookmelder altijd op de juiste hoogte. Want waar rook is, is vuur. En waar vuur is, is hitte. Hitte stijgt op. Plaats daarom de rookmelder hoog genoeg om de hitte te kunnen detecteren. Want een brand die op een hoger gelegen plek begint, wordt niet of te laat opgemerkt door een rookmelder die te laag hangt. En hang je de rookmelder in de gang waar ook een trap is? Zorg er dan voor dat de rookmelder bovenaan het trapgat hangt. Rook zal namelijk altijd een weg omhoog zoeken. 

Voor appartementen geldt dat het verstandig is om enkele rookmelders door het appartement te verspreiden. Denk aan de centrale hal en de woonkamer, bijvoorbeeld.

Toch liever meer rookmelders?

Het is verstandig om meerdere rookmelders per etage te plaatsen, maar niet verplicht. Kies je voor meer dan één rookmelder per etage? Zorg er dan voor dat de rookmelders hangen op plekken waar een verhoogde kans is op brand, bijvoorbeeld in de keuken, of in ruimtes waar elektrische apparatuur staat, zoals een wasdroger of de cv-ketel.

Koop goede rookmelders

We hebben het al eerder gezegd. Een rookmelder kan levens redden. Zorg er daarom voor dat je een kwalitatief goede rookmelder aanschaft. De gemiddelde goede rookmelder gaat jaren mee.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.