Hoeveel preventiemedewerkers moet een bedrijf in dienst hebben?

Elk bedrijf met medewerkers is verplicht om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben. In bedrijven die minder dan 25 medewerkers in dienst hebben mag de directeur/werkgever zélf preventiemedewerker zijn. Vanaf 25 medewerkers is het verplicht een preventiemedewerker aan te stellen.

 

Is de belangrijkste reden om een preventiemedewerker te hebben, dat het verplicht is? 

Dat ligt wat genuanceerder. Hieronder lees je waarom het altijd een goed idee is om te kiezen voor een preventiemedewerker. Dus ook wanneer deze nog niet verplicht is.

Waarom is het zo belangrijk om een preventiemedewerker in dienst te hebben?

  • Een preventiemedewerker zorgt voor een brug tussen de werkvloer en de directie. Natuurlijk hebben managers en directie goede intenties. De mensen op de werkvloer weten wat er speelt in het bedrijf en waar men behoefte aan heeft. Een preventiemedewerker kan eenvoudiger schakelen met collega’s en de stem van de werkvloer optimaal verwoorden.
  • Een preventiemedewerker speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van beleid. Met een preventiemedewerker weet je dat de wensen en behoeften van alle medewerkers worden gehoord bij het maken van beleid. Dat is belangrijk.  Want zeker in het geval van veiligheidsbeleid worden de belangen van medewerkers direct geraakt.
  • In veel bedrijven zijn de directie en het hoger management vaak niet optimaal bereikbaar. Dat is logisch: ze hebben afspraken, vergaderingen of zijn vaak buiten de deur. Ook kan er sprake zijn van een mentale drempel om ze benaderen. Met een preventiemedewerker op de werkvloer weet je zeker dat collega’s hem/haar altijd kunnen bereiken. Dat maakt het niet alleen eenvoudig om contact te zoeken, maar ook veilig in situaties die acute aandacht vragen

Medewerkers opleiden tot preventiemedewerker

Wil jij medewerkers laten opleiden tot preventiemedewerker? Schrijf hen dan in voor onze preventiemedewerker cursus. Hierin leren zij alles wat zij moeten weten om een belangrijke bijdrage aan de veiligheid binnen het bedrijf te kunnen leveren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou