Hoeveel mensen op een rolsteiger?

Een rolsteiger is ontworpen om het op hoogte werken aan een constructie of gebouw veiliger te maken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de regels worden nageleefd. Want ook een rolsteiger kan maar een bepaalde mate van veiligheid garanderen. Het is vrij algemeen bekend hoe hoog een rolsteiger mag zijn. Maar weet je ook met hoeveel mensen er tegelijkertijd op een rolsteiger gewerkt mag worden? Dat is belangrijk om te weten, zeker wanneer er met grote ploegen wordt gewerkt. Het antwoord lees je in dit artikel.

Hoeveel mensen mogen op een rolsteiger werken?

Hoeveel mensen mogen werken op een rolsteiger, is afhankelijk van het formaat van de steiger. Meer specifiek: de breedte hiervan. Per steigerdeel mag op een smalle rolsteiger maximaal 1 persoon werken, en op een brede rolsteiger mogen dit maximaal twee personen zijn.

Waarom gelden deze limieten?

De limieten die zijn ingesteld hebben vooral te maken met het maximale gewicht dat rolsteigers veilig kunnen dragen. Voor de meeste rolsteigers geldt een maximum gewicht van 150 – 200 kg per vierkante meter. Daarom mogen er op bredere steigers meer personen werken: deze hebben immers een grotere oppervlakte.

 

Een rolsteiger constructie bestaat uit meerdere delen. Hoeveel personen er dus tegelijk werkzaam mogen zijn op de gehele constructie, is afhankelijk van het totale aantal steigerdelen. Zorg er van tevoren voor dat de aantallen goed bekend zijn zodat er geen gevaarlijke situaties op kunnen treden.

Meer weten over veilig werken op rolsteigers

Wil je alles weten over veilig werken op rolsteigers? Volg dan de rolsteiger basiscursus van ARBO centrum. In deze cursus leer je alles over de risico’s en de regels. De rolsteiger basiscursus is te volgen voor 165 euro per persoon, exclusief BTW. Het is ook mogelijk om een groepstraining te volgen. Op die manier kan bijvoorbeeld het hele bedrijf in één keer veilig leren werken op de rolsteiger.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou