Hoeveel brandslangen per verdieping?

Elk gebouw dient voorzien te zijn van goede brandblussers. Natuurlijk worden daaraan enkele eisen gesteld. Zo spreekt het voor zich dat in geval van een brand je snel ter plaatse moet kunnen zijn met een blusser. Afstand en bereikbaarheid van brandblussers zijn cruciaal. Het zal dan ook niemand verbazen dat er in panden waar brandslangen worden gebruikt op elke verdieping brandslangen aanwezig moeten zijn. Je kunt immers niet met een slang op de begane grond een brand op de derde verdieping bereiken. Maar hoeveel brandslangen dienen er per verdieping aanwezig te zijn?

Hoeveel brandslangen per verdieping?

Hoeveel brandslangen per verdieping nodig zijn, is een beetje lastig vastgelegd. De afstand tussen twee blustoestellen mag niet meer dan 60 meter bedragen, met een minimum van twee brandblussers per verdieping, per 200 vierkante meter. In principe volstaat deze regel in elk gebouw. Op een verdieping van 200 m2 dienen dus minimaal twee brandblussers aanwezig te zijn en op een verdieping van 300 m2 moeten dit er vier zijn.

 

Wij schrijven bewust “brandblussers” want het hoeft niet om brandslangen alleen te gaan. Hier komt direct het lastigste punt om de hoek kijken. De meeste verdiepingen beschikken over meerdere ruimtes en een specifieke indeling. Hemelsbreed is er dan misschien wel sprake van een onderlinge afstand van minder dan 60 meter tussen brandblussers, maar hoe zit dit met de werkelijke loopafstand en het bereik?

 

Voor mobiele brandblussers is dit niet zo’n probleem. Deze neem je immers uit de houder en kun je meenemen. De “60 meter regel” is voor brandslangen een ander verhaal. Zo hangt veel af van de lengte van de brandslang. Houd er namelijk rekening mee dat je twee brandslangen met een lengte van 30 meter nodig hebt om een onderlinge afstand van 60 meter volledig te kunnen dekken, en dat geldt bovendien ook alleen nog maar in een rechte lijn. Is de brandslang korter, dan heb je er meer nodig. Want hoeveel brandslangen heb je per verdieping werkelijk nodig? Genoeg om voor volledige dekking van de verdieping te kunnen zorgen. Het is dan heel goed mogelijk dat je meer dan twee brandslangen nodig hebt. Eventueel kun je een tussenliggende afstand ook opvullen met een andere brandblusser, zoals een schuimblusser of poederblusser.

Brandslang aanschaffen

Wil jij een brandslang aanschaffen? In de webshop van ARBO centrum vind je brandslanghaspels van 20 meter, 25 meter en 30 meter.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou