Hoe werkt valbeveiliging?

Valbeveiliging zorgt ervoor dat je op hoogte veilig kunt werken. Volgens de wet werk je op hoogte zodra je werkt op een hoogte van 2.5 meter of hoger. Er kan dus al bij 2.5 meter een verhoogd risico ontstaan of ernstig of fataal letsel. Maar hoe werkt valbeveiliging eigenlijk?

Wanneer je het hebt over valbeveiliging, kan het gaan om twee verschillende categorieën:

1.     Collectieve valbeveiliging

Bij collectieve valbeveiliging wordt de werkplek permanent aangepast. Bijvoorbeeld met een hekwerk en met borstweringen. Hieraan kunnen tijdelijke voorzieningen worden toegevoegd, zoals steigers en ladders.

2.     Persoonlijke valbeveiliging

Persoonlijke valbeveiliging is beveiliging waarbij gebruikt wordt gemaakt van gordels, vallijnen en helmen. En het veiligheidsharnas. Het veiligheidsharnas is gezekerd is aan een vast punt in de bak van de hoogwerker of gedeelte van een ander platform. Met het harnas voorkomt je teveel bewegingsvrijheid. Wat in dit geval betekent dat je niet ver genoeg kunt bewegen om over de rand of van een platform te vallen.

Werken met valbeveiliging redt letterlijk levens

De naam “valbeveiliging” in combinatie met “werken op hoogte” zegt eigenlijk al genoeg. Een val in combinatie met werken op hoogte is zeer gevaarlijk. In veel gevallen kan dit zelfs fataal zijn. Valbeveiliging redt letterlijk levens. Het zorgt er namelijk voor dat een val helemaal niet gemaakt kan worden.

Is het verplicht om valbeveiliging te gebruiken?

Jazeker. Bij werken op hoogte is gebruik van valbeveiliging verplicht. Bijna iedereen houdt zich aan deze verplichting. Gelukkig maar.

 

Gebruik je valbeveiliging. Dan voldoe je aan je wettelijke verplichtingen. Maak je geen gebruik van valbeveiliging, dan ben je in overtreding. Je werkt niet alleen onveilig. Je kunt ook problemen krijgen met inspectie of verzekeraars.

Behalve het risico op vallen, zijn er meer redenen om valbeveiliging te gebruiken.

Je kunt je beter focussen op je werk

  • Wanneer je valbeveiliging draagt, weet je zeker dat je veilig aan het werk bent. Dat zorgt voor gemoedsrust en zorgt ervoor dat jij je beter kunt focussen op je werk. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je staat of beweegt.


Een voorbeeld voor anderen

  • Werken met valbeveiliging is natuurlijk vooral belangrijk omdat het bescherming biedt. Maar het zorgt ook voor een stuk uitstraling. Naar collega’s toe, maar ook naar de hele omgeving. Iedereen ziet dat er een professional aan het werk is die zorg draagt voor veiligheid. Dat is een goede zaak.
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat is een ruimzichtbril?

Wat is een ruimzichtbril? Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn essentieel om veiligheid en bescherming op de werkplek te garanderen. Een belangrijk onderdeel van PBM zijn oogbeschermingsmiddelen,

Lees verder »