Hoe werkt een schuimblusser?

Schuimblussers worden veel gebruikt vanwege hun veelzijdigheid. Het zijn namelijk blussers waarmee branden in diverse categorieën kunnen worden geblust: categorie A (vaste stoffen), categorie B (vloeistoffen) en ook elektronica t/m 1000 volt.

 

Maar hoe werkt een schuimblusser? Dat is belangrijk om te weten. Getrainde BHV’ers weten hoe een schuimblusser werkt. Maar hoe zit dat met anderen? Natuurlijk is de blusser voorzien van instructies. Wanneer deze gebruikt moet worden, kan het zo zijn dat elke seconde telt. Men heeft misschien helemaal niet de tijd om instructies te lezen. De blusser moet zo snel mogelijk gebruikt kunnen worden. Daarom is het goed om van tevoren te weten hoe deze werkt.

Hoe werkt een schuimblusser? Een heldere uitleg

Hoe werkt een schuimblusser? Een schuimblusser bevat een mengsel van water en een schuimvormend middel (AFFF) dat brand blust. Het schuim wordt op de brandhaard gespoten om het vuur te blussen. Het mengsel van water en schuim maakt een schuimblusser erg effectief. Het water koelt de brandhaard af. Doordat er hierbij stoom ontstaat, wordt de zuurstoftoevoer beperkt. Het schuim zorgt er vervolgens voor dat de brand wordt geblust.

 

Een schuimblusser werkt zeer eenvoudig. De blusser kan uit de houder worden genomen. Om te kunnen blussen, moet de veiligheidspal eerst worden verwijderd. Deze pal zit er voor de veiligheid, om te voorkomen dat er onbedoeld (te vroeg) wordt geblust. Sommige schuimblussers zijn voorzien van een veiligheidsknop in plaats van een pal. Wanneer de pal verwijderd is (of de knop is ingedrukt), activeert men de blusser door de slang op de brandhaard te richten en de hendel in te knijpen. Het is belangrijk dat de slang niet op het vuur zelf wordt gericht, maar op de onderliggende brandhaard.

Een schuimblusser kopen bij ARBO centrum

In de webshop van ARBO centrum kan men een schuimblusser bestellen. Ook voor het bestellen van andere soorten brandblussers kan men hier terecht.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou