Hoe werkt een poederblusser?

Zoals je wellicht weet, zijn er verschillende soorten brandblussers. Je hebt natuurlijk de brandslanghaspel, die blust met behulp van water. Voor draagbare blussers zijn er andere populaire soorten. Een CO2-blusser, schuimblusser en poederblusser bijvoorbeeld. Hoe werkt een poederblusser? Wij leggen je uit hoe je deze hanteert en hoe het blussen met behulp van poeder precies werkt.

Hoe werkt een poederblusser in de bediening?

Een poederblusser is zeer eenvoudig om te bedienen. De blusser is voorzien van een borgpen die je dient te verwijderen. Die borgpen zit er uiteraard om te voorkomen dat de poederblusser per ongeluk wordt gebruikt. Vervolgens druk je een knop in en knijp je in de afsluiter om te blussen.

 

De poederblusser zal nu met hoge druk bluspoeder spuiten. Het is belangrijk om het poeder op de brandhaard zelf te richten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de brand snel wordt geblust, maar voorkomt ook extra nevenschade. Hoewel poederblussers zeer effectief blussen, kan er wel (veel) nevenschade ontstaan. Het poeder is namelijk zeer fijn en kruipt in alle gaten en kieren. Het is zeer lastig te verwijderen en kan bijvoorbeeld elektronische apparatuur beschadigen.

Hoe werkt het bluspoeder?

Het bluspoeder is ontwikkeld om de brandhaard van zuurstof af te sluiten. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een laag poeder over de brand heen te spuiten, raakt het vuur verstikt waardoor het zal doven. Poederblussers zijn leverbaar met verschillende capaciteiten. Hoewel ze een behoorlijke bluscapaciteit hebben, zijn ze primair geschikt voor het blussen van beginnende branden. Voor het blussen van grotere branden is vaak een blusser met een grotere capaciteit nodig, zoals een brandslanghaspel.

Poederblusser kopen

Poederblussers zijn uitstekend geschikt voor het blussen van de meeste branden. Onder andere vaste stoffen, vloeistoffen, elektra en gasbranden kunnen hiermee worden geblust. In onze webshop kun je een poederblusser aanschaffen. Poederblussers zijn minder geschikt voor het blussen van personen. Denk daarom ook na over bijvoorbeeld het aanschaffen van een blusdeken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou