Hoe voelt gehoorschade?

Wanneer je gehoorschade op hebt gelopen, zul je dit op een gegeven moment voelen. Iedereen weet wel hoe tijdelijke gehoorschade voelt. Je kent die vervelende piep. Maar permanente gehoorschade: hoe voelt dat? Hier lees je hoe gehoorschade voelt aan de hand van enkele veel voorkomende klachten.

Gehoorschade voel je fysiek, maar ook mentaal

Wanneer je denkt aan hoe gehoorschade voelt, dan denk je natuurlijk direct aan de fysieke gevolgen. Gehoorschade kun je ook mentaal voelen. Helaas komt het bij ernstige gehoorschade voor dat mensen hier zoveel last van hebben dat zij hier psychisch onder lijden. Gehoorschade is dan ook echt iets om serieus te nemen.

De meest voorkomende klachten bij gehoorschade

Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende klachten bij gehoorschade. Dit is geen complete lijst. Eén of meerdere van deze problemen worden wel door vrijwel iedereen met gehoorschade ervaren.

Gehoorverlies

Het meest voor de hand liggende symptoom van gehoorschade is gehoorverlies. Dit kan variëren van een lichte vermindering van het vermogen om zachte geluiden te horen, tot een complete doofheid.

 

Mensen met gehoorverlies kunnen merken dat ze vaak moeten vragen om dingen te herhalen, dat ze de tv of radio luider moeten zetten dan normaal, of dat ze moeite hebben om gesprekken te volgen, vooral in lawaaierige omgevingen.

Tinnitus (oorsuizen)

Een ander veel voorkomend symptoom van gehoorschade is tinnitus, een aandoening waarbij men een constant of periodiek geluid in de oren hoort dat niet afkomstig is van een externe bron.

 

Dit geluid kan worden omschreven als een rinkelend, zoemend, piepend, sissend, of zelfs klikkend geluid. Tinnitus kan zeer storend zijn en invloed hebben op iemands concentratie, slaap en algehele kwaliteit van leven.

Hyperacusis (verhoogde gevoeligheid)

Hyperacusis is een verhoogde gevoeligheid voor normale omgevingsgeluiden. Mensen met hyperacusis vinden vaak alledaagse geluiden ondraaglijk luid en soms pijnlijk. Dit kan leiden tot vermijding van sociale situaties en activiteiten die lawaai met zich meebrengen.

Auditieve vermoeidheid

Een minder bekend symptoom van gehoorschade is auditieve vermoeidheid. Dit verwijst naar de vermoeidheid en stress die worden veroorzaakt door het langdurig luisteren naar geluid, vooral in lawaaierige omgevingen.

 

Mensen met gehoorschade moeten vaak harder werken om te horen en te begrijpen, wat kan leiden tot mentale en fysieke vermoeidheid.

Kortom: voorkom gehoorschade

Hoe je het dus wendt of keert: gehoorschade voelt vervelend en storend. Onthoud dat het bovendien permanent kan zijn. Dit wil je absoluut voorkomen. Draag daarom altijd goede gehoorbescherming in luide omgevingen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.