Hoe veilig is een hoogwerker?

Iedereen zal begrijpen dat je op een hoogwerker in bepaalde opzichten meer risico’s loopt dan wanneer je werkt in een voertuig laag bij de grond. Aan de andere kant kun je op een hoogwerker zorgen voor veiligheidsmaatregelen die het werken hiermee heel erg veilig maken. Bovenal geldt vooral: een hoogwerker is zo veilig of zo onveilig als je deze zelf maakt. Er zijn een aantal maatregelen waarmee je het werken op een hoogwerker een stuk veiliger kunt maken. In dit artikel gaan wij daar dieper op in.

Hoe veilig is een hoogwerker? Alles begint met een goede inspectie

Een hoogwerker is specifiek ontworpen voor zijn taak: werken op hoogte. Dat betekent dat een hoogwerker is ontworpen om dit zo goed en zo veilig mogelijk te doen. Het is in veel gevallen de beste en veiligste manier om op hoogte te werken. Zo ben je in een hoogwerker goed beschermd tegen een val dankzij de wanden van de bak (hier komen wij dadelijk nog op terug) en beschikken grotere en specifieke typen hoogwerkers over stabilisatiepoten die voorkomen dat een hoogwerker om kan vallen.

 

Zorgen voor een veilige hoogwerker is alleen mogelijk met een goede inspectie. Voordat de hoogwerker wordt gebruikt, moet deze elke keer op vaste punten worden gecontroleerd om je er zo van te verzekeren dat deze ook echt veilig is.

Hoe de veiligheid van hoogwerkers verder wordt vergroot

De veiligheid van hoogwerkers kan verder worden vergroot door onder andere gebruik te maken van afzettingen en signalering. De vraag “hoe veilig is een hoogwerker?” is namelijk niet alleen van toepassing op de veiligheid voor de medewerkers die op een hoogwerker werkzaam zijn, maar ook op de omgeving. Hoogwerkers kunnen met barrières worden afgezet om te voorkomen dat mensen te dicht in de buurt kunnen komen. Ook kunnen er vangnetten worden geplaatst zodat spullen of gereedschappen die vallen niemand kunnen verwonden.

 

Wat betreft de veiligheid van de medewerkers: zij kunnen valbescherming dragen. Valbescherming is een harnas waarmee medewerkers vast zitten aan de bak van de hoogwerker. Zo kunnen zij nooit uit de bak vallen. 

Wanneer is een hoogwerker onveilig?

Een hoogwerker is onveilig wanneer hier niet goed mee om wordt gegaan. Bijvoorbeeld wanneer deze niet op een geschikte ondergrond staat, wanneer deze niet goed onderhouden wordt, of wanneer deze te zwaar wordt belast of wordt gebruikt in sterke wind.

Leer veilig werken op een hoogwerker

Met de juiste kennis weet je zeker dat je veilig werkt op een hoogwerker. Want alleen een technisch veilige hoogwerker is niet genoeg: je moet ook weten hoe je deze moet bedienen en wat de risico’s zijn. Dit alles leer je in een hoogwerker cursus van ARBO centrum, waarmee je jouw hoogwerkercertificaat behaalt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou