Hoe vaak moeten brandslanghaspels gekeurd worden?

In veel bedrijven zijn veel verschillende brandblusmiddelen aanwezig. Bijvoorbeeld draagbare brandblussers en brandslanghaspels. Omdat brandblusmiddelen onmisbaar zijn voor goede veiligheid moeten deze gekeurd worden. Maar hoe vaak moeten brandslanghaspels gekeurd worden? Je leest het antwoord hier.

Brandslanghaspels keuren moet meestal eens per jaar

In de meeste bedrijven moeten brandslanghaspels eens per jaar worden gekeurd. Dit is dus vaker dan een normale brandblusser. Er kunnen uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een verhoogd risico op brand. In veel sectoren, maar ook in specifieke omgevingen moeten brandslanghaspels dus vaker dan eens per jaar worden gekeurd. Het kan dan gaan om een jaarlijkse keuring of een halfjaarlijkse keuring. Het kan zelfs zo zijn dat een keuring nog vaker moet plaatsvinden. Dit kan te maken hebben met eisen van betrokken instanties, zoals vergunningverleners of verzekeraars.

 

Hoe vaak brandslanghaspels gekeurd moeten worden, wordt vermeld in de RI&E. Hierin staat hoe vaak keuring plaatsvindt en wat de redenen zijn voor deze frequentie. Je bent als bedrijf verantwoordelijk voor goede veiligheid en zult moeten kunnen motiveren dat de gekozen keuringsfrequentie leidt tot voldoende veiligheid.

Waarom moet een brandslanghaspel gekeurd worden?

Waarom moet een brandslanghaspel eigenlijk gekeurd worden? De onderliggende reden is simpel. Ook brandslanghaspels slijten. Dit gebeurt ook wanneer ze niet worden gebruikt. Je wilt kunnen vertrouwen op goede haspels die effectief branden blussen. Wanneer je deze niet laat keuren, heb je nooit die zekerheid. Het laatste dat je wilt is er op het moment dat er brand uitbreekt achter komen dat je haspel niet in orde is. Laat deze daarom altijd keuren. Zo wordt gekeken of alle materialen nog goed zijn, alles nog werkt zoals het hoort en de haspel nog voldoende druk levert.

Jouw haspels laten keuren? Dat doen we graag!

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou