Hoe vaak moeten brandblussers gekeurd worden?

Brandblussers: ze hangen er maar, in afwachting van een moment dat hopelijk niet gaat komen. Maar als dat moment wél komt, dan moet je natuurlijk op je brandblussers kunnen vertrouwen. Om ervoor te zorgen dat je brandblussers goed werken wanneer je deze nodig hebt, moet je deze laten keuren. Maar hoe vaak moeten brandblussers gekeurd worden?

Hoe vaak moeten brandblussers gekeurd worden? Dit kan sterk verschillen

Is er geen sprake van een verhoogd brandgevaar en worden er geen specifieke eisen gesteld, dan moeten brandblussers in principe elke twee jaar worden gekeurd. Het is belangrijk om dit te laten doen. Je bent namelijk verplicht om te zorgen voor goede veiligheid. Blijkt dat je brandblussers niet goedgekeurd zijn, dan kan dit je op boetes en sancties komen te staan. Dat geldt helemaal wanneer er sprake is geweest van een calamiteit. Blijkt dat er onnodig schade of letsel is ontstaan omdat brandblussers niet waren goedgekeurd, dan kan dit ook met verzekeraars problemen opleveren.

Hoe vaak moeten ze worden gekeurd in risicovolle omgevingen?

In principe gaat het dus om een keuring elke twee jaar. Maar soms is dat niet genoeg. Bijvoorbeeld in bedrijven met een verhoogd risico op brand. In dergelijke bedrijven is het gangbaar dat brandblussers minimaal elk jaar, elk half jaar of misschien zelfs vaker worden gekeurd.

 

Hoe vaak brandblussers gekeurd moeten worden, is ook afhankelijk van eisen die worden gesteld door betrokken partijen. Zo kan het zijn dat brandblussers regelmatig moeten worden gekeurd om bijvoorbeeld een bepaalde vergunning te krijgen. Ook kunnen verzekeraars eisen stellen aan het aantal keuringen als voorwaarde voor het verkrijgen van een polis.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou