Hoe vaak kun je een poederblusser gebruiken?

In veel huishoudens en bedrijven zijn poederblussers aanwezig. Poederblussers zijn zeer effectieve blussers. In een ideaal scenario heb je deze nooit nodig. Geen brand is natuurlijk altijd beter dan een brand te moeten blussen. Maar het risico is natuurlijk aanwezig: het kan gebeuren. Dan is de vraag: hoe vaak kun je een poederblusser gebruiken?

Hoe vaak kun je een poederblusser gebruiken?

Hoe vaak je een poederblusser kunt gebruiken, hangt van een aantal factoren af. Allereerst het eenvoudigste scenario: wanneer je de blusser helemaal leeg hebt gespoten, kun je deze logischerwijs niet opnieuw gebruiken: er zit simpelweg geen bluspoeder meer in.

 

Maar wat nu wanneer je niet alle bluspoeder hebt gebruikt? In beide gevallen luidt het antwoord: opnieuw laten vullen of vervangen. Je kunt een poederblusser dus in principe maar een keer gebruiken. Dat wil zeggen: na het gebruik moet de blusser altijd worden hervuld of vervangen. Het bluspoeder wordt namelijk met behulp van druk naar buiten gespoten. Is de blusser al een keer gebruikt? Dan loop je te veel risico dat deze niet meer voldoende druk heeft en dus niet goed meer blust. Ook kan het poeder gaan klonteren.

Wat als je de blusser nooit gebruikt?

De vraag is niet alleen: hoe vaak kun je een poederblusser gebruiken? Voor veel mensen is de vraag ook: hoe lang kun je een poederblusser nog gebruiken? Hoe lang blijft deze goed? Voor veel poederblussers geldt dat je deze wel tussen de 10 en 20 jaar kunt bewaren. Echter: dit is afhankelijk van de omstandigheden en je doet er verstandig aan om de blusser regelmatig te laten keuren.

Wat te doen na gebruik?

Wanneer je de poederblusser hebt gebruikt, kun je deze laten hervullen door een specialist. Ook kun je een nieuwe poederblusser aanschaffen. Dit geniet altijd onze voorkeur. Waarom? Je weet dan zeker dat je weer beschikt over een technisch goede blusser met voldoende bluscapaciteit. In de kosten scheelt het nauwelijks. Je haalt een poederblusser zeer voordelig in huis.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou