Hoe oud mag een brandblusser zijn?

Je bent verplicht om te werken met goedgekeurde brandblussers. Maar hoe oud mag een brandblusser zijn? Zoals je misschien wel verwacht had, is er een limiet aan de leeftijd van een brandblusser. Een brandblusser mag maximaal 20 jaar oud zijn, gerekend vanaf productiedatum. Ook wanneer de blusser na 20 jaar nog in orde lijkt, moet deze vervangen worden.

Wanneer is mijn brandblusser aan vervanging toe?

Brandblussers gaan maximaal 20 jaar mee. Het maakt dan niet uit of deze wel of niet gebruikt is. Ook als je brandblusser minder dan 20 jaar oud is en zichtbare schade heeft, zoals roest of deuken, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen. Verder kan de blusstof aan vervanging toe zijn of een onderdeel niet meer in orde.

Heeft een brandblusser tussentijds onderhoud nodig?

Jazeker. Het is belangrijk om regelmatig de brandblusser te laten keuren en eventueel de vulling te laten vervangen. Een brandblusser die al eens is gebruikt, moet sowieso opnieuw worden gevuld of worden vervangen.

Maar wat doe je dan met die oude brandblusser?

Er komt nogal wat kijken bij het op de juiste manier afvoeren van je oude brandblusser. Brandblussers zorgen voor veiligheid en bescherming. Maar ook de afvoer van je oude brandblusapparaat moet verantwoordelijk en veilig gebeuren. Hieraan worden bepaalde eisen gesteld. Een gecertificeerde specialist weet aan welke eisen het afvoeren van oude brandblussers moet voldoen.

Hoe dat precies in zijn werk gaat is o.a. afhankelijk van het type brandblusser.

  • Het poeder uit een poederblusser, dient te worden opgeslagen in tonnen zodat het poeder uit de blusser veilig en verantwoord kan worden afgevoerd.
  • De cilinders moeten naar een recyclebedrijf worden gebracht.
  • Bij de schuimblussers gaat het er weer anders aan toe. Het oude schuim wordt meestal opgeslagen in een kunststof bak. Die bak wordt dan periodiek opgehaald door een speciale dienst. Op deze manier wordt het schuim veilig afgevoerd naar een goedgekeurd bedrijf en wordt voldaan aan alle milieueisen.
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou