Hoe lang piept een rookmelder?

Een rookmelder is essentieel om in een vroeg stadium brand te ontdekken. Een rookmelder kan brand vaak eerder detecteren dan dat je dit zelf kunt doen. Dat geldt helemaal wanneer je slaapt. Wanneer een rookmelder brand detecteert, gaat deze hard piepen. Hard genoeg om je wakker te maken. Maar hoe lang piept een rookmelder?

Hoe lang piept een rookmelder? Totdat dit niet meer hoeft

Deze blijft piepen totdat dit niet meer hoeft. Dat kan twee dingen betekenen: of er wordt geen rook meer geconstateerd, of je hebt hem zelf uitgezet.

Het is belangrijk dat een rookmelder blijft piepen. Je moet gewaarschuwd worden. In principe zul je door het harde geluid van een rookmelder direct in actie komen. Als je slaapt, word je vaak ook direct wakker. Maar een rookmelder is volhardend en dat is terecht. Want wat nu als je zelf niet thuis bent? Een rookmelder gaat zo hard af dat je buren dit waarschijnlijk ook zullen horen. Blijft een rookmelder maar piepen, dan is dit voor hen een signaal om in actie te komen.

Hoe lang piept een rookmelder met een lege batterij?

Indien nodig, zal een rookmelder dus blijven piepen totdat dit niet meer nodig is. Of totdat de batterij op is. De meeste moderne rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet. Toch kunnen zij een signaal geven wanneer de back-up batterij leeg is. Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is.

 

Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren. Vervelend? Zeker, maar dat is de bedoeling. Een volle batterij is cruciaal. De rookmelder moet altijd werken.

Vernieuwen na tien jaar

Wist je dat wordt aangeraden om elke rookmelder na tien jaar te vervangen? Heb jij een nieuwe rookmelder nodig, bestel deze dan in de webshop van ARBO winkel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou