Hoe lang zijn brandblussers houdbaar?

Een brandblusser gaat maximaal 20 jaar mee. Het maakt niet uit of deze wel of niet gebruikt is. Ook brandblussers van minder dan 20 jaar oud met zichtbare schade, zoals roest of deuken, voldoen niet meer aan de veiligheidseisen. De brandblusser kan ook aan vervanging toe zijn als een onderdeel niet meer in orde. 

Heeft mijn brandblusser tussentijds onderhoud nodig?

Jazeker. Het is belangrijk minimaal elke twee jaar je brandblusser te laten controleren en eventueel de vulling te laten vervangen. Een brandblusser die al eens is gebruikt, moet sowieso opnieuw worden gevuld of worden vervangen. Het kan zo zijn dat de brandblusser nog vaker moet worden gecontroleerd. Dat hangt onder andere af van de risico’s.

Maar wat doe je dan met die oude brandblusser?

Er komt nogal wat kijken bij het op de juiste manier afvoeren van je oude brandblusser. Brandblussers zorgen voor veiligheid en bescherming. Maar ook de afvoer van je oude brandblusapparaten moet verantwoordelijk en veilig gebeuren.

 

Het beste kan je dit laten doen door een professioneel bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Dan weet je zeker dat je goed zit. Het is ontzettend belangrijk dat alle onderdelen op de juiste plek terecht komen. 

 

Een professioneel bedrijf zal de verwijdering van de brandblusser en de afvalverwerking geheel volgens de milieuwetgeving uitvoeren, afhankelijk van het type brandblusser.

 

  • Het poeder uit een poederblusser, dient te worden opgeslagen in tonnen zodat het poeder uit de blusser veilig en verantwoord kan worden afgevoerd. 
  • De cilinders moeten naar een recyclebedrijf worden gebracht. 
  • Bij de schuimblussers gaat het er weer anders aan toe. Het oude schuim wordt meestal opgeslagen in een kunststof bak. Die bak wordt dan periodiek opgehaald door een speciale dienst. Op deze manier wordt het schuim veilig afgevoerd naar een goedgekeurd bedrijf en wordt voldaan aan alle milieueisen.

 

Hierna kan je direct aan de slag met de juiste professionele vervanging van je blusapparatuur.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou