Hoe lang is een bouwhelm geldig?

Op bouwplaatsen en in andere risicovolle omgevingen waar de regels dit voorschrijven, dient men een bouwhelm te dragen. Maar hoe lang is een bouwhelm geldig? Is het een kwestie van eenmalig aanschaffen en is men vervolgens voor altijd voorzien? Of is er sprake van een bepaalde (en beperkte) geldigheid? Hier lees je hoe het zit.

Hoe lang is een bouwhelm geldig? De geldigheid uitgelegd

Bouwhelmen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn. Voor alle materialen geldt dat zij in de loop der jaren wat van hun oorspronkelijke stevigheid en bescherming verliezen. Dit gebeurt bij normaal gebruik, onder andere door invloed van temperatuur en UV-straling. Het kan ertoe leiden dat sommige materialen minder sterk worden en andere materialen uitharden, waardoor zij broos kunnen worden. In beide gevallen betekent dit minder bescherming.

 

Hoe lang een bouwhelm geldig is, is van twee factoren afhankelijk: het materiaal en het gebruik. Voor de meeste bouwhelmen geldt een maximale geldigheid tussen de drie en vijf jaar. Voor helmen van polyethyleen geldt een geadviseerde levensduur van drie jaar. Helmen van polycarbonaat (PC), ABS-polymeriaat (ABS) en polyamide (PA) dienen na uiterlijk vijf jaar vervangen te worden.

Hoe controleer ik of een helm nog mee kan?

Wanneer er bij ARBO winkel een bouwhelm wordt aangeschaft, wordt uiteraard vermeld van welk materiaal de helm vervaardigd is. Vervolgens kan rekening worden gehouden met de geadviseerde levensduur. Onderstaand het complete, geadviseerde overzicht van geldigheid van de verschillende soorten bouwhelmen:

  • Polyethyleen (PE): 3 jaar
  • ABS-polymeriaat (ABS): 5 jaar
  • Polyamide (PA): 5 jaar
  • Polycarbonaat (PC): 5 jaar
  • Textielfenol: tussen 5 en 10 jaar
  • Glasvezelpolyester: tussen 5 en 10 jaar

Check op schade, vervang na een incident

Wanneer een bouwhelm schade op heeft gelopen, is het uiteraard belangrijk om deze te vervangen. Ook al is de levensduur nog niet verstreken. Hetzelfde geldt in situaties waarin er een incident is geweest en de bouwhelm bescherming heeft geboden. Zelfs als er geen sprake is van visuele schade, kan het zo zijn dat de binnenkant wel schade op heeft gelopen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou