Hoe lang gaat een poederblusser mee?

Dat is belangrijk om te weten. Net zoals vrijwel alle andere producten, is ook een brandblusser niet eeuwig houdbaar. Gelukkig heb je een brandblusser zelden nodig. Soms helemaal nooit. Maar het risico op een brand is altijd aanwezig en als er een brand uitbreekt, moet je zeker weten dat je op je brandblussers kunt vertrouwen. In deze blog lees je hoe je weet hoe lang een poederblusser mee gaat.

Hoe lang gaat een poederblusser mee? Maximaal twintig jaar

Het is wettelijk bepaald dat een poederblusser niet langer mee mag gaan dan twintig jaar. Ook al lijkt of is de poederblusser na een levensduur van twintig jaar nog helemaal goed, dan moet deze toch vervangen worden.

De realiteit is vaak dat een poederblusser minder lang meegaat. Hetzij omdat deze al voor die tijd is gebruikt, hetzij omdat tijdens een keuring is gebleken dat de blusser aan vervanging toe is.

Laat blussers regelmatig controleren

Dat laatste punt geeft aan hoe belangrijk het is om brandblussers regelmatig te laten controleren. Voor bedrijven is dit minimaal tweejaarlijks verplicht. Voor particulieren is er geen verplichte keuring. Het is echter zeer verstandig om ook blussers in het huishouden regelmatig te laten keuren.

 

Ook een poederblusser is aan slijtage onderhevig. Daarom is het verstandig om er niet gewoon van uit te gaan dat de blusser de twintig jaar wel haalt. Het is vaak niet zozeer het blusmiddel dat het probleem vormt, maar eerder het handvat, de slang of het mechanisme.

 

Let goed op: de houdbaarheid van twintig jaar geldt vanaf de productiedatum van de poederblusser. Deze datum staat altijd op de blusser aangegeven. Let hier goed op, want koop je een blusser uit voorraad, dan is het best mogelijk dat deze bijvoorbeeld al een jaar in een magazijn heeft gelegen.

Nieuwe poederblusser aanschaffen

Gaat jouw poederblusser niet lang meer mee? Schaf dan eenvoudig een nieuwe poederblusser aan in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou