Hoe lang gaat een blusdeken mee?

Je hoopt een blusdeken nooit nodig te hebben. Wanneer je deze nodig hebt, betekent het vaak namelijk dat er sprake is van een zeer gevaarlijke situatie. Een situatie die je het liefst voorkomt.

 

Gelukkig hoeven de meeste blusdekens nooit gebruikt te worden. Maar als je er wel eentje moet gebruiken, wil je natuurlijk zeker weten dat hij nog goed is en effectief de brand kan blussen. Blusdekens kunnen worden gebruikt voor het blussen van personen en objecten. Maar kun je een blusdeken gewoon eindeloos bewaren? Hoe lang gaat een blusdeken mee? Je leest het in dit artikel. 

Hoe lang gaat een blusdeken mee?

Wie een blusdeken aanschaft, zal tevergeefs zoeken naar een houdbaarheidsdatum. Dit komt omdat een blusdeken in principe eeuwig meegaat, of laten we zeggen: een mensenleven. Dit is wel onder een aantal voorwaarden.

 

De belangrijkste: een blusdeken gaat mee tot aan het eerste gebruik. Is de blusdeken eenmaal gebruikt, dan dient deze te worden vervangen. Het maakt daarbij niet uit hoe klein de brand was. Ook als de deken ogenschijnlijk nog helemaal in orde is, moet deze alsnog worden vervangen. Schade aan de blusdeken kan onzichtbaar zijn. Altijd geldt: na gebruik kan de optimale werking van de blusdeken niet meer gegarandeerd worden. Daarom moet deze dus altijd na gebruik worden vervangen.

 

Ook is het belangrijk om de blusdeken volgens voorschriften te bewaren. Dit betekent in de originele verpakking en op een veilige, droge plek.

Waarom moet de blusdeken na gebruik worden vervangen?

Een blusdeken is voorzien van brandwerende materialen. Brandwerend betekent niet onverwoestbaar. Wanneer een blusdeken wordt gebruikt, wordt deze aangetast. Daarom kan deze niet opnieuw worden gebruikt. Er is kans dat het materiaal is aangetast. Daardoor kan er minder effectief geblust worden, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Een nieuwe blusdeken aanschaffen

Een nieuwe blusdeken aanschaffen doe je snel en eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Zorg ervoor dat je altijd een goede blusdeken in huis hebt; je weet immers nooit wanneer deze van pas komt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou