Hoe lang gaat een AED mee?

Dat is een logische en belangrijke vraag om te stellen. De aanwezigheid van een AED is ontzettend belangrijk omdat deze levens kan redden. Ondanks het grote belang, is het natuurlijk nog beter wanneer een AED nooit gebruikt hoeft te worden. Dat betekent namelijk dat er zich geen calamiteiten hebben voorgedaan waarbij een slachtoffer een hartstilstand heeft gekregen.

 

Maar wanneer zo’n AED nooit wordt gebruikt: gaat deze dan eeuwig mee? En hoe zit het na het gebruik hiervan? Wij geven antwoord op deze vragen.

Hoe lang gaat een AED mee? Het advies is tien jaar

Hoe lang gaat een AED mee in de praktijk? Het zou zomaar kunnen dat dit wel twintig jaar is. Is het verstandig om de AED zo lang te bewaren? Nee. Men wil verzekerd zijn van een optimale werking wanneer de AED nodig is. Hoewel het zeker niet onmogelijk is dat hier na twintig jaar nog sprake van is, is het dringende advies om elke ongebruikte AED na tien jaar te vervangen. Na die periode kan de AED aan capaciteit inboeten, en dat kan van negatieve invloed zijn op de kracht van de schok.

Waarom dit advies?

Het advies om elke AED wanneer deze nooit gebruikt is na tien jaar te vervangen, is niet alleen gebaseerd op een mogelijke afname in accucapaciteit. De AED bestaat uit complexe elektronica. Deze kan aangetast worden, ook wanneer de AED goed bewaard blijft. Denk bijvoorbeeld aan stof en temperatuurverschillen. Ook kan er een hoop gebeuren in tien jaar, waardoor de techniek of de protocollen van de AED achterhaald raken.

Hoe zit het met een AED die gebruikt is?

Ook voor een AED die gebruikt is geldt het advies om deze na tien jaar te vervangen. Een AED kan meerdere keren worden gebruikt, in principe onbeperkt. Wel is het zaak om deze na gebruik te laten controleren en de accu te vervangen.

Voordelig een (nieuwe) AED aanschaffen

Voor het voordelig aanschaffen of vervangen van een AED kan men terecht bij ARBO winkel.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou