Hoe lang gaan rookmelders mee?

Sta je daar eigenlijk wel eens bij stil? Misschien wel indien het rookmelders die op batterijen werken betreft. Maar in vrijwel alle werkomgevingen zijn rookmelders aangesloten op netspanning. Je hebt dus geen zorgen over batterijen die leeg raken. Betekent dit dan dat deze rookmelders eeuwig meegaan? Je leest het in dit artikel.

Hoe lang gaan rookmelders mee? Dat is niet relevant

De vraag hoe lang rookmelders meegaan, is niet echt relevant. Het kan best zo zijn dat ze veertig of vijftig jaar meegaan, maar er is bepaald dat integrale rookmelders elke tien jaar vervangen dienen te worden.

 

Natuurlijk is dit gedaan met het oog op veiligheid. Rookmelders komen het grootste deel van hun leven gelukkig niet in actie. Je wilt er echter absoluut zeker van zijn dat als er brand uitbreekt, de rookmelder ook echt goed functioneert. Nu voeren sommige rookmelders een periodieke zelfdiagnose uit, of laten zij met signalen weten wanneer er iets aan de hand is, maar niet alle rookmelders doen dat. Bovendien heb je nooit de zekerheid dat er geen sprake is van een defect wanneer de rookmelder niets aangeeft.

 

Om er zeker van te zijn dat rookmelders altijd werken, is de termijn voor vervanging op 10 jaar gesteld. Hangt een rookmelder binnen de organisatie dus al tien jaar, dan zal deze vervangen moeten worden. De maximale levensduur van een rookmelder is dus op 10 jaar gesteld, ook al is de kans groot dat deze in de praktijk langer meer zou gaan. Het gaat om veiligheid en op het gebied van veiligheid wil je geen gokken nemen.

Een nieuwe rookmelder bestellen

Is jouw rookmelder aan vervanging toe? In de webshop van ARBO winkel kun je direct een nieuwe rookmelder bestellen. Je kunt uiteraard ook langskomen in onze fysieke winkel in Ede. Wij voorzien je ook graag van advies over het correct installeren van rookmelders.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou