Hoe krijg ik makkelijk pleisters los

Pleisters komen handig van pas. Ze beschermen je wond en helpen deze beter en sneller genezen. Maar vroeg of laat moeten pleisters eraf. Natuurlijk wanneer de wond voldoende genezen is, maar ook regelmatig bij wonden die nog aan het helen zijn. Je wilt infecties voorkomen en daarom is het belangrijk om pleisters regelmatig te vervangen. Maar hoe krijg ik makkelijk pleisters los?

 

Dat is een vraag die veel mensen hebben. Ze kunnen verkleven aan de wond. Dat is niet alleen pijnlijk; het kan ook het genezingsproces vertragen omdat je de wond bij het verwijderen van de pleister weer open trekt. Gelukkig is er een manier om pleisters makkelijk los te krijgen.

Hoe krijg ik makkelijk pleisters los? Heel eenvoudig

Wanneer jij je afvraagt hoe je makkelijk pleisters los krijgt, hoef je helemaal niet te zoeken naar speciale middeltjes. Alles wat je nodig hebt om de pleister los te krijgen, heb je waarschijnlijk al in huis. Vul een kommetje met lauwwarm water en voeg hier twee theelepels tafelzout aan toe. Roer goed door en laat het zout oplossen.

 

Vervolgens kun je de pleister weken met het water. Maak de pleister goed nat en laat het water met zout een seconde of 20 a 30 zijn werk doen. Niet alleen lost de lijm hierdoor op; ook een wondkussentje dat aan de wond is vastgekleefd zal eenvoudig loslaten. Verwijder na ongeveer een halve minuut de pleister voorzichtig. Je zult zien dat deze eenvoudig en pijnvrij los komt.

Hoe voorkom je dat pleisters vast komen te zitten?

Voorkomen is beter dan genezen. Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.

 

Bij natte wonden, bijvoorbeeld wonden die nog enige tijd bloeden of waar vocht uit komt, kan het helpen om de pleister in het begin regelmatig te vervangen. Wacht niet een hele dag, maar verwissel de pleister na een paar uur. Dat kost je iets meer pleisters, maar geeft deze geen kans om vast te gaan kleven aan de wond.

 

Is het een grote wond, of wil je gewoon liever geen plakkerig gedoe? Dan kun je in plaats van pleisters ook kiezen voor een vet gaasje met verband.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou