Hoe houd je verband op zijn plaats?

Verband wordt bijvoorbeeld zo aangebracht dat het niet aan de wond kan verkleven. Zeker wanneer het gaat om open wonden of brandwonden is het van cruciaal belang dat verband niet aan de wond vast gaat plakken. Dit kan het genezingsproces vertragen, het risico op een ontsteking verhogen en het kan natuurlijk zeer pijnlijk zijn. Daarom breng je verband gericht aan en moet het natuurlijk op zijn plaats blijven. Ook wanneer je een drukverband aanlegt, moet dit natuurlijk stevig op zijn plaats blijven; anders verliest het zijn functie. Hoe houd je verband op zijn plaats?

Hoe houd je verband op zijn plaats? Het begint met goed aanbrengen

Voordat we wat dieper ingaan op hoe je verband op zijn plaats houdt, is het natuurlijk belangrijk om te weten dat alles valt of staat met goed aanbrengen. Verband dat verkeerd of te los is aangebracht, kan natuurlijk gaan verschuiven. Zeker wanneer het is aangebracht op een plek waar veel beweging is. Wil je goed verband aan leren brengen? Overweeg dan om een EHBO cursus of een BHV cursus te volgen.

 

Om verband op zijn plaats te houden, kun je gebruikmaken van bepaalde accessoires, zoals tape of een verbandklem. Een handige tip is om het verband altijd net wat ruimer aan te leggen. Zorg er niet alleen voor dat het verband de plek bedekt waar het nodig is, maar dat er aan alle kanten ook wat extra ruimte is. Dit geef je de mogelijkheid om het verband te fixeren op een plek die voldoende uit de buurt van de wond of kwetsuur ligt.

 

Om een verband op zijn plaats te houden, fixeer je dit vaak aan de uiteinden. Bijvoorbeeld door het te omwikkelen met tape. Dit kan op vrijwel elke plek. Ook kun je een verbandklemmetje gebruiken. Met dit klemmetje zorg je ervoor dat het verband op zijn plek blijft omdat je het aan weerszijden in het verband haakt.

Denk ook goed om kompressen en watten

In veel gevallen breng je onder het verband een gaasje (bij wonden) of watten (bij een steunverband) aan. Het is dan niet alleen belangrijk om het verband goed op zijn plaats te houden; voordat je het fixeert dien je te controleren of het aangebrachte gaasje of de watten nog op de goede plek zitten.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.