Hoe hoog moet een brandblusser hangen?

Dat lijkt een eenvoudige vraag. Je zou namelijk zeggen: op een hoogte waar iedereen er goed bij kan. Dus niet te laag, maar zeker ook niet te hoog. Met dat antwoord zit je een heel eind in de goede richting.

 

Toch zijn er nog wat zaken waarmee je rekening dient te houden. De optimale hoogte voor het ophangen van een brandblusser is ook afhankelijk van het type brandblusser. Lees verder om te weten hoe dit zit.

Hoe hoog moet een schuimblusser of poederblusser hangen?

Het antwoord op de vraag “hoe hoog moet een brandblusser hangen?” hangt dus af van wat voor type brandblusser het is. Om te beginnen met schuimblussers en poederblussers: In Nederland is in de NEN4001-norm vastgelegd hoe hoog deze moeten hangen. In ons land moeten brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen op maximaal 1 meter hoogte hangen. Deze hoogte wordt gerekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond.

 

Voor sommigen lijkt dit misschien wat laag. Vergeet echter niet dat iedereen de brandblusser veilig uit de houder moet kunnen halen. Voor langere personen is het goed te doen om een brandblusser vanaf een wat lagere plek te pakken. Voor kortere personen is het lastig of onmogelijk om de brandblusser veilig vanaf een te hoge plek te pakken. Vandaar dat er gekozen is voor een hoogte van 1 meter gerekend vanaf de bovenkant van het vaste gedeelte van de blusser. Voor blussers met maximaal 4 kilo poeder of 3 liter schuim geldt overigens een hoogte van maximaal 1,5 meter, vanwege het lagere gewicht.

Hoe hoog moet een brandslanghaspel hangen?

Het hanteren van de juiste hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste hoogte voor een schuim- of poederblusser. De haspel moet namelijk worden afgerold. Te hoog en dit wordt moeilijk, te laag en je loopt het risico dan de slang de grond raakt. De ideale hoogte voor het ophangen van een brandslanghaspel is 1,25 meter boven de grond, gerekend vanaf het hart van de haspel.

Brandblussers online kopen

In de webshop van ARBO winkel kun je alle soorten brandblussers online kopen. Je bent uiteraard ook welkom in onze fysieke winkel in Ede.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou