Hoe hoog mag je met een hoogwerker?

Voor het werken op hoogte gebruik je in veel gevallen een hoogwerker. Werken op hoogte is wettelijk vastgesteld als werken op een hoogte van 2,5 meter of hoger. Het is dus duidelijk wat de minimale hoogte is waarop je verplicht bent te werken met een hoogwerker. Maar hoe hoog mag je met een hoogwerker? Is er ook een maximale hoogte waarop je mag werken?

Elke hoogwerker heeft zijn maximale hoogte

Hoe hoog je mag met een hoogwerker is niet met één antwoord duidelijk te maken. Het ligt namelijk aan de hoogwerker. Er zijn verschillende soorten hoogwerkers die verschillende hoogten kunnen bereiken. Niet alleen kunnen verschillende categorieën hoogwerkers verschillende hoogten bereiken en verschillende reikwijdtes behalen: ook binnen dezelfde categorie kan er sprake zijn van behoorlijke verschillen.

 

Het eenvoudige antwoord op de vraag “hoe hoog mag je werken met een hoogwerker?” is: zo hoog als met de specifieke hoogwerker mag en mogelijk is. Elke hoogwerker heeft een maximale hoogte die hij kan bereiken. Dat is dan ook de maximale hoogte waarop je mag werken. De hoogte wordt gerekend vanaf het grondniveau waarop je werkt. Staat de hoogwerker bijvoorbeeld op een verhoogd zandplateau, dan wordt de maximale hoogte vanaf dit plateau gerekend. Het is niet toegestaan om de hoogwerker zelf te verhogen. En het spreekt voor zich dat je alléén op de hoogwerker mag werken met een geldig hoogwerkercertificaat. Ook moet er rekening worden gehouden met specifieke maatregelen zoals valbeveiliging.

Zijn er uitzonderingen?

Hoe hoog je mag werken met een hoogwerker is dus van de hoogwerker zelf afhankelijk. Compacte hoogwerkers hebben vaak een maximale hoogte van 10 – 12 meter. Maar er zijn ook hoogwerkers verkrijgbaar die bijvoorbeeld op maximaal 40, 60 of 75 meter kunnen werken. Of zelfs hoger.

 

Er zijn ook uitzonderingen op de maximale hoogte waarop je mag werken. Een uitzondering die altijd geldt, is de windkracht. Er mag nooit met de hoogwerker worden gewerkt bij windsnelheden vanaf windkracht 6 (windsnelheden hoger dan 13,6 meter per seconde). 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou