Hoe hoog mag je een rolsteiger opbouwen?

Bij het opbouwen en het gebruiken van een rolsteiger is veiligheid uiteraard van het hoogste belang. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe hoog mag je een rolsteiger opbouwen? Mag dit onbeperkt? Bijvoorbeeld tot aan de bovenkant van elk gebouw, of gelden er regels en beperkingen? Wij leggen uit hoe het zit.

Hoe hoog mag je een rolsteiger opbouwen? Afhankelijk per leverancier

Er is geen standaard antwoord op de vraag “hoe hoog mag je een rolsteiger opbouwen?” De maximale toegestane hoogte verschilt per leverancier. Ook binnen rolsteigers van dezelfde leverancier zijn er vervolgens verschillen. Hoe hoog een steiger mag worden opgebouwd, is afhankelijk van het concreet aangeschafte of gehuurde model. De fabrikant zal bij elke rolsteiger aangeven hoe hoog deze mag worden opgebouwd. De maximale hoogte is afhankelijk van de constructie en de kwaliteit en stevigheid van de gebruikte materialen.

 

Voor veel rolsteigers geldt een maximale werkhoogte van 22 meter. Let wel: de werkhoogte verschilt van de platformhoogte. De platformhoogte is 2 meter lager dan de maximale werkhoogte. Smallere rolsteigers hebben vaak een maximale werkhoogte van 14 meter.

Informeer altijd van tevoren

Een hoogte van 14 of 22 meter zal in zeer veel gevallen toereikend zijn. Controleer echter altijd wat van een specifieke rolsteiger de maximale platform- en werkhoogte is. Zeker wanneer er met verschillende of wisselende fabrikanten of typen wordt gewerkt.

 

Het overschrijden van de maximale opbouwhoogte betekent niet alleen dat men sancties riskeert mocht er gecontroleerd worden, maar ook dat er zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bij de hoog opgebouwde rolsteigers kan de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Stabilisatie en verankering

Bij veel rolsteigers is het verplicht om stabilisatoren te gebruiken. Dit geldt voor een smalle rolsteiger (tot 100 cm) bij een platformhoogte vanaf 3,5 meter. Bij een brede rolsteiger (vanaf 135 cm) geldt deze verplichting vanaf een platformhoogte van 5,5 meter. Wanneer er wordt gewerkt met een hoogte vanaf 8 meter (buiten) of 12 meter (binnen) moet er verplicht worden verankerd.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.